Украйна и Полша се договориха да съкратят списъците на поляци

...
Украйна и Полша се договориха да съкратят списъците на поляци
Коментари Харесай

Украйна и Полша ще съкратят взаимно черните си списъци

Украйна и Полша се договориха да съкратят описите на поляци и украинци, на които е неразрешено да влизат на територията на другата страна, съобщи ТАСС.

Това заяви украинският президент Петро Порошенко след среща в Харков през днешния ден със своя полски сътрудник Анджей Дуда, който му бе посетител.

"Ние също по този начин се договорихме за редица други неща, които ще понижат напрежението по сензитивните въпроси и ще оставят историята на историците. Политиците би трябвало да се занимават с бъдещето ", уточни украинският водач.

Преди месец полският външен министър Витолд Вашчиковски разгласи, че Варшава вкарва редица процедури, с цел да не позволява влизането в Полша на украинци, които заемат извънредно антиполски позиции.

Сред тях той назова хора, които демонстративно носят униформи на Секретен сътрудник "Галиция " и които поставят административни бариери пред издирването на поляци, убити от Организацията на украинските националисти.

В изявление, оповестено по-късно - на 13 ноември, в изданието "Дзенник газета правна ", министърът заяви, че полските управляващи не желаят да разкриват своя "черен лист " на лица, на които ще бъде отхвърлен достъп, напомня ТАСС.

Дуда ще се срещне в Украйна с наблюдаващи от задачата на ОССЕ в Донбас и с представители на Програмата на Организация на обединените нации за развиване.

Полският президент ще посети и Мемориала на жертвите на тоталитаризма в Харков, където са заровени полски бойци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР