Украйна е представила официално предложение на Турция за експлоатация на

...
Украйна е представила официално предложение на Турция за експлоатация на
Коментари Харесай

Украйна предложи на Турция да продължи „зърнения коридор“ без участието на Русия

Украйна е показала публично предложение на Турция за употреба на " зърнен кулоар " в Черно море без присъединяване на Русия, съобщи украинският дипломат в Турция Васил Боднар, представен от CNN.

Дипломатът означи в изявление за украински медии, че товарните кораби към този момент плават през териториалните води на Румъния, България и Турция без ограничавания.

Четири кораба са минали през краткотрайния кулоар, откогато Военноморските сили на Украйна оповестиха нови краткотрайни направления за цивилни кораби, движещи се към или от Черно море на 10 август. Това стана след пропадането на " зърнената договорка " с посредничеството на Организация на обединените нации на 16 юли.

Боднар съобщи, че Украйна чака Анкара и Киев да споделят по въпроса през идващите дни или " в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да разберем по какъв начин да продължим напред ".

По-рано тази седмица съветският президент Владимир Путин сподели на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Русия ще бъде подготвена да обмисли обновяване на договорката за зърно " незабавно щом всички съглашения за унищожаване на рестриктивните мерки върху износа на съветски селскостопански артикули бъдат изцяло изпълнени ".

Боднар назова повдигането на рестриктивните мерки против Русия " безусловно неправилен път " и съобщи, че интернационалната общественост " не би трябвало да се поддава на съветския шантаж ".

Говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак означи в четвъртък, че Организация на обединените нации " продължава да се ангажира на всички равнища, с цел да подсигурява, че както украинският експорт на храни и торове, по този начин и износът на Руската федерация от храни и торове могат да излязат ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР