Украйна е категорично против по-нататъшни ограничения върху износа на зърно.

...
Украйна е категорично против по-нататъшни ограничения върху износа на зърно.
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна е категорично против ограниченията върху износа на зърно

Украйна е изрично срещу по-нататъшни ограничавания върху износа на зърно. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си към участниците в рамките срещата на върха на Инициативата " Три морета ", оповестява " Укринформ ".

Държавният глава приказва за офанзивата на съветски дрон против град Килия в Одеска област, която провокира голям пожар.

" След съветската офанзива " Шахед ". Точно върху нашата инфраструктура, която обезпечава живота на украинската част от Черноморието и Дунавския район. Всъщност това е пожар в тялото на нашите три морета. Тези последствия от офанзивите над Килия, над Рени, над Измаил, над Одеса - върху тези градове, които отварят южната врата към света за Украйна - са доста ярки ", сподели Зеленски.

По думите му в този момент Русия удря Украйна, само че " какво щеше да стане, в случай че беше съумяла, както по-рано в историята, да трансформира Украйна в своя плацдарм? ".

" Това беше проектът на Путин. Нещо, което, за жалост, вашите нации към този момент са видели! Заедно с украинската. В предишното. В предишното, което стана време на плен, тъй като в основни моменти липсваше взаимност ", акцентира Зеленски.

Според президента на Украйна 24 февруари е трансформирал всичко.

" Европа - всички ние - успяхме да потвърдим, че сме способни на исторически актове на взаимност. И в този момент, когато Украйна е признателна на вашите страни, признателна е персонално на вас за поддръжката, това е благодарността, която изпитваме ", означи Зеленски.

Държавният глава акцентира, че Инициативата " Три морета " е за обединяване, а не за разделяне.

" Така за какво, когато украинските пристанища горят съвсем всяка вечер след съветските удари, ние също би трябвало да се тревожим, че нашата сухопътна логистика ще спре? Когато политиката в Европа върви против зърното и подценява общите задължения и споделени полезности... когато това се случва на фона на брутална експанзия против всичко европейско, - губят всички. Всеки! И единствено времето ни дели от момента, в който ще се разкрият следствията от такава загуба. Украйна е изрично срещу по-нататъшни ограничавания върху износа на наше зърно! Спокойно следим по какъв начин нашето зърно се трансформира в източник на положителни приходи за разнообразни европейски страни, които преработват нашата селскостопанска продукция и вършат пари от логистика. Фермерите в разнообразни страни употребяват украински фураж в интерес на своите ферми. Компании от разнообразни страни вършат пари от пренос. И това е изгода за цялата европейска стопанска система. Но съответно за украинския сегмент от европейската стопанска система не става въпрос за печелене на пари, а за оцеляване - в лицето на съветския гнет ", изясни президентът на Украйна.
 Полша няма да внася украинско зърно и след 15 септември
Полша няма да внася украинско зърно и след 15 септември

Варшава желае да отбрани ползите на своите фермери

Според Зеленски всички ограничавания против украинския експорт в този момент са " увеличение на разрушенията, породени от съветските терористи ".

" Бих желал да се обърна съответно към Европейската комисия. Основата на Европа е, наред с други неща, свободната конкуренция и осъществяването на обещанията. Украйна извършва обещанията си и в никакъв случай не пречи на свободната конкуренция. Но по какъв начин да не приемем умерено нарушаването на дадените ни обещания, нарушаването на Споразумението за асоцииране, нарушаването на изискванията на свободния пазар. Европейските институции не би трябвало да множат разочарованията в Европа. Трябва да увеличи доверието в думите и обещанията, които се вършат в Европа ", акцентира Зеленски.

По думите му Украйна се бори за живота и за общоевропейските полезности на бойното поле: по море и по суша, във въздуха и киберпространството, в осведомителната среда и сферата на търговията.

" Но в случай че би трябвало да се борим за Украйна и основите на нашата обща Европа в арбитраж, ние ще се борим. Ние не желаеме, само че ще се борим в арбитраж. Ако би трябвало да се борим в платформите на интернационалните организации, ще се бием и там. Но се надяваме на единение. Надяваме се единството да победи. Тази истина ще победи. Нека солидарността продължава да ни сплотява! Нека цяла Европа, от Дунав до Висла, продължи да бъде пространство на съдействие. Нека виновността за страданията в Европа е единствено на Русия ", заключи президентът на Украйна.
 Гърция призната в
Гърция призната в " Три морета ", Украйна и Молдова - асоциирани членки

Страните в самодейността към този момент са 13

Припомняме, че Инициативата " Три морета " беше основана през 2016 година и към този момент се състои от 13 страни, откакто Гърция беше призната за членка в сряда. В Украйна и Молдова станаха асоцииран член на самодейността " Три морета ".

Относно зърното, преди дни Полша разгласи, че няма да разреши импорт на зърно от Украйна след 15 септември, защото ползата на полските фермери е по-голям за държавното управление от всички правила на Европейския съюз (ЕС) в това отношение.

" Знаем какво може да се случи, в случай че зърното от Украйна стигне до Полша след 15 септември. Особено, откакто цената на зърното сега е ниска и складовете към този момент са цялостни. Знаем, че това е в наш интерес и ще го защитим. Ето за какво отивам в Испания с това обръщение към срещата на върха на министрите на земеделието ", сподели Роберт Телуш, министър на земеделието и развиването на селските региони на Полша в речта си на Националната селскостопанска галерия.

Телуш осведоми, че ще посети Испания, където той и представители на други страни на първа линия - България, Унгария, Словакия и Румъния - ще убедят Европейския съюз да удължи до края възбраната за импорт на зърно от Украйна в Европейски Съюз от 2023 година след 15 септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР