Украйна днес има нужда от 200 хиляди снаряда 155 мм

...
Украйна днес има нужда от 200 хиляди снаряда 155 мм
Коментари Харесай

Борел: Украйна има нужда от 2,5 млн. снаряда годишно, ЕС може да осигури половината

Украйна през днешния ден има потребност от 200 хиляди снаряда 155 мм месечно или 2,5 милиона годишно, заяви висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността на конференция при представянето на тактиката на Европейската комисия за разрастване на отбранителното произвеждане до 2030 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Искаме да бъдем в положение да помогнем, уточни той. По неговите думи се чака до края на годината Европейски Съюз да обезпечи на силите на Киев към 1,15 милиона снаряда, а до момента са били предоставени към 350 хиляди от запасите. Той добави, че по двустранни съглашения Украйна си е осигурила още 350 хиляди снаряда. До края на март чакаме със взаимни публични поръчки да бъдат създадени към 150 хиляди снаряда, добави Борел.

Той означи, че към този момент Европейски Съюз извършва на половина задачата 35 на 100 от публичните поръчки в региона на защитата да бъдат взаимни. Държавите от Европейски Съюз взимат решенията за защитата, Европейска комисия дава отговор единствено за политиката за произвеждане, разясни Борел. Той настоя Европейски Съюз да преодолее разликите във въоръжението и уточни, че Съединени американски щати влагат в защита четири пъти повече от страните в Европа. 

По неговите думи към този момент 90 на 100 от военното произвеждане в Европейски Съюз е концентрирано единствено в няколко страни и се регистрира липса не толкоз на индустриални благоприятни условия, колкото на средства за покупката на муниции и съоръжение. Той добави, че до началото на войната в Украйна едвам 40 на 100 от военното съоръжение е било европейско произвеждане, от което половината е било за експорт. Днес потребността да купуваме от страни отвън Европейски Съюз нараства, съобщи Борел и посочи, че към момента по този въпрос няма единогласие.

Войната е на нашите граници и сподели, че незабавно би трябвало да разгърнем опциите за военно произвеждане. Тази война наподобява скоро няма да свърши, търсенето на военно съоръжение пораства, заключи Борел.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР