Украинците се подготвят да празнуват първата си Коледа според новия

...
Украинците се подготвят да празнуват първата си Коледа според новия
Коментари Харесай

Украйна се готви да празнува Коледа за пръв път на 25 декември


Украинците се приготвят да честват първата си Коледа съгласно новия календар, още една стъпка към заличаването на всички следи от съветското въздействие, до момента в който армията отблъсква нахлуването на Кремъл.

Повечето украинци са православни християни и главната черква в страната се съгласи тази година да се отдръпна от обичайния Юлиански календар, който се употребява в Русия и празнува празника на 7 януари.

Атаката на Москва през февруари 2022 година сплоти страната и накара доста украинци да отхвърлят съветския език и просвета, наред с други исторически връзки с тогавашния държател на Киев. " Всичко, което беше обвързвано с Русия и всичко, което Русия направи по същия метод, както направихме ние, провокира омерзение измежду хората ", сподели Михайло Омелян, православен духовник в Киев.

Украйна изрази и интереса си да се причисли към Европейския съюз и мнозина тук виждат участието като решаващо удостоверение на това, което съгласно тях е историческото място на тяхната страна в Европа.

" Оказва се, че украинците са чествали Коледа на 25 декември, тъкмо както останалите европейци ", сподели Тетяна, 25-годишна вярваща, която сподели, че ще чества на 25 декември за първи път. Стоейки пред киевския златнокуполен манастир " Свети Михайло ", тя добави, че ще се почувства " малко извънредно ", само че е " вярното нещо ".

Близо до фронтовата линия на съветската инвазия, която скоро ще навърши втората си година и не демонстрира признаци на намаляване, бойците също се подготвяха да създадат превключване към 25 декември.

" Точно както беше преди 7 януари да ни бъде натрапен ", сподели Богдан, военнослужещ, ситуиран в Източна Украйна.

Една неотдавнашна неделна заран украинските бойци се натъпкаха в дребна спонтанна черква за литургия, пеейки химни, до момента в който във въздуха се носи тамян. В друга черква на фронтовата линия Миколай, духовник от украинската 95-а въздушно-щурмова бригада, сподели, че чака войските да бъдат в по-добро въодушевление, до момента в който честват.

" По принцип разбираме, че врагът е безверен, тъй че това е просто още един ден на война ", сподели той.

Украинските управляващи също ускориха акция за преименуване на улици и селища, както и за унищожаване на скулптури и монументи, свързани с царското и руското минало.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР