Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова международната общност незабавно да

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова международната общност незабавно да
Коментари Харесай

Кулеба призова света незабавно да предприеме пет стъпки

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани интернационалната общественост неотложно да предприеме пет стъпки след съветските ракетни офанзиви по жилищните региони на Запорожие.

Кулеба сподели това в изказване, оповестено на уеб страницата на Министерството на външните работи, оповестява Укринформ.

Кулеба означи, че нощес Русия е изстреляла над 20 ракети по жилищни региони в Запорожие, при което са убити минимум 13 души и са ранени 60 , в това число шест деца.

„ Тези региони нямат военна цел. Единствената цел на умишлените офанзиви на Русия беше да аргументи гибел и опустошение на цивилни хора, да посее смут и боязън. Умишленото ориентиране към цивилни е военно закононарушение. Чрез изстрелване на ракети против цивилни, спящи в домовете си, Русия потвърди още един път, че е терористична страна, която би трябвало да бъде сдържана по най-силните вероятни способи, с цел да се предотвратят по-нататъшни отвратителни зверства “, сподели министърът.

В тази връзка той прикани интернационалната общественост неотложно да направи пет стъпки.

По-специално, Кулеба прикани Службата на прокурора на Международния углавен съд и сътрудниците, които проверяват интернационалните закононарушения, осъществени от Русия в Украйна, незабавно да разположат следователи и специалисти на мястото, с цел да документират доказателства за военните закононарушения на Русия и да подведат причинителите под отговорност.

Като втора стъпка той прикани Съединени американски щати да дефинират Русия като държавен спонсор на тероризма, а други страни да признаят Русия за терористична страна.

Освен това Кулеба прикани интернационалната общественост уверено да осъди Русия за нейните безчовечен офанзиви против Запорожие и да ускори натиска посредством нови строги наказания, които ще обезсмислят съветската военна машина. Той прикани сътрудниците, в това число Съединени американски щати, Англия, Израел, Германия, Норвегия и Франция, незабавно да дават на Украйна по-модерни системи за противовъздушна защита (ПВО) и противоракетна защита (ПРО).

„ Доставките на това жизненоважно съоръжение би трябвало да се ускорят. Тези четири букви, AD и MD, значат животи за нас. Животи на нашите деца, които си лягат в Запорожие и други украински градове, без да знаят дали ще се разсънят. Тези системи могат да бъдат избавяне на животи в Украйна тъкмо в този момент, вместо да стоят в складовете “ , сподели Кулеба.

Като пета стъпка прикани страните, които претендират за неутралитет по отношение на експанзията на Русия против Украйна, неотложно да изпратят свои представители в Запорожие и „ да пренощуват в жилищните квартали, с цел да усетят какво прикриват с неутралитета си “.

В ранните часове на 9 октомври нашествениците изстреляха девет ракети С-300 и Х-22 по жилищните квартали на Запорожие. Обстрелвани са десетки частни къщи, два жилищни блока и друга гражданска инфраструктура в града.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР