Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да преговаря

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да преговаря
Коментари Харесай

Зеленски: Готов съм за преговори с Путин, но ако се провалят, това ще значи Трета световна война

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е подготвен да договаря с съветския си сътрудник Владимир Путин, само че предизвести, че в случай че опитите за договаряния се провалят, това може да значи " Трета международна война ".

" Готов съм за договаряния с него. Бях подготвен през последните две години. И считам, че без договаряния не можем да сложим завършек на тази война ", съобщи Зеленски пред Фарийд Закария от CNN в извънредно изявление в неделя.

" Ако има единствено 1% късмет да спрем тази война, мисля, че би трябвало да се възползваме от този късмет. Трябва да го създадем. Ние всекидневно губим хора, почтени хора ", сподели той.

" Руските сили пристигнаха, с цел да ни изтребят, да ни убият. И ние можем да покажем, че достолепието на нашия народ и нашата войска. Че сме в положение да нанесем мощен удар, че сме в положение да отвърнем на удара. Но, за жалост, нашето достолепие няма да избави животи. Затова считам, че би трябвало да използваме всеки формат, всеки късмет, с цел да имаме опция да преговаряме с Путин. Но в случай че тези опити се провалят, това ще значи Трета международна война ", каза украинският държавен глава.

Володимир Зеленски съобщи, че има точки, по които Украйна не може да направи компромис в договарянията с Владимир Путин. В последните дни и украинският президент, и съветският външен министър Сергей Лавров обявиха, че е бил реализиран " прогрес " в диалозите сред двете страни. Преди това  да приключи военните действия и да промени Конституцията си по този начин, че да заеме неутрална позиция по отношение на Европейски Съюз и НАТО. Освен това Кремъл желае Украйна да признае полуостров Крим за съветска територия, а Донецк и Луганск – за самостоятелни републики.

" Има взаимни отстъпки, за които не можем да бъдем подготвени като самостоятелна страна ", съобщи Зеленски пред CNN. " Всякакви взаимни отстъпки, свързани с нашата териториална целокупност и суверенитет ", посочи той.  " Украинският народ приказва за това, той не посрещна съветските бойци с букети цветя, посрещна ги безстрашно, посрещна ги с оръжие в ръка ".

Зеленски съобщи, че Русия " не може да си навлича принудително благоволението на жителите на друга страна ".  " Не можеш просто да накараш президента на друга страна да признае каквото и да било благодарение на мощ ", добави той. 

Русия предприе военна инвазия в Украйна на 24 февруари и бомбардира редица градове в страната - най-пострадали са Харков, Мариупол, Киев, Чернигов, Суми, Одеса и други Войските на Кремъл нападат жилищни здания, детски градини, лечебни заведения, театри и музеи, в това число здания, които се употребяват от украинските жители за бомбоубежища.

По последни данни на Организация на обединените нации - над 3,3 млн. украинци са напуснали страната от началото на войната. Общо 10 милиона души – над една четвърт от популацията на Украйна, са напуснали домовете си поради опустошителната война, водена от Русия, съобщи в неделя висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. 

Преди дни Financial Times заяви, че Москва и Киев са постигнали " забележителен прогрес " по план на спокойно съглашение, в което Русия ще се ангажира да изтегли войските си, в случай че Украйна разгласи неутралитет и се съгласи на ограничавания на въоръжените ѝ сили. Изданието цитираше " трима души, ангажирани в договарянията ". В документа се планува Киев да разгласи, че се отказва от упоритостите си да стане член на НАТО и че няма да приема непознати военни бази или въоръжение - в подмяна на гаранции за отбрана от страна на Съединени американски щати, Англия, Турция или други съдружници. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР