Украинският президент Володимир Зеленски се зарече днес да сложи край

...
Украинският президент Володимир Зеленски се зарече днес да сложи край
Коментари Харесай

Зеленски: Ще изгоним руснаците от Крим!

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече през днешния ден да постави завършек на съветската окупация на Кримския полуостров и на всички други украински територии, намиращи се под контрола на Москва, съобщи Ройтерс.

Русия откри надзор върху Крим и ги анексира през 2014 година - стъпка, която не беше приета от множеството страни по света. След като силите на Москва нахлуха в Украйна през февруари предходната година, Русия откри надзор върху още украински територии. Киев предприе контраатака, с цел да си върне териториите.

„ Ще сложим завършек на окупацията на Крим и на всички останали украински територии, които, за жалост, към момента са окупирани ", сподели Зеленски на интернационална конференция, отдадена на Крим и наименувана Международна кримска платформа, в която по думите на украинския водач са взели присъединяване представители на над 60 страни и интернационалните организации.

Той сподели, че украинските сили напредват в границите на контраофанзивата, стартирана от Киев при започване на юни, само че не даде повече детайлности.

На Международната кримска платформа имаше видеообръщения на международни водачи, измежду които на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на френския държавен глава Еманюел Макрон.

Ердоган съобщи, че Анкара не признава анексията на Крим от Русия и поддържа териториалната целокупност на Украйна. Той сподели още, че Турция работи за опазване на отворени канали за връзка с вярата, че може да бъде реализиран „ обективен и дълготраен мир ".

Литва ще съобщи на Украйна системи за Противовъздушна отбрана „ НЕЙСАМС " още през септември. Това написа в акаунта си в обществената платформа " Екс " (известна до наскоро като „ Туитър " ) литовският президент Гитанас Науседа след среща с Володимир Зеленски, съобщи украинската новинарска организация УНИАН.

„ Днес в Киев споделих на скъпия си другар Володимир Зеленски, че Литва ще поддържа Украйна до победа. Литва ще достави идващия месец на Украйна системи за Противовъздушна отбрана „ НЕЙСАМС ", написа Науседа.

От своя страна, Зеленски благодари на Науседа за поддръжката.

„ Благодарих на Гитанас за мощната и трайна поддръжка за Украйна от страна на Литва. За военната помощ, формулата на мира, износа на зърно, възобновяване и по други въпроси. Между нас има цялостно взаимно схващане и подготвеност за взаимна работа ", написа Зеленски.

Двете страни означиха първостепенната значимост на военната и техническа поддръжка, в това число на образованието и рехабилитацията на украински военнослужещи, показва украинската новинарска организация Укринформ, представена от Българска телеграфна агенция.

В тази връзка Зеленски осведоми Науседа за настоящата конюнктура на бойното поле и незабавните потребности на украинските бойци, като благодари на литовската страна за неотдавнашното ѝ решение да оказва дълготрайна поддръжка на Украйна.
ВСИЧКО ОТ ДЕНЯ
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР