Украинският президент Володимир Зеленски подписа в сряда указ, с който

...
Украинският президент Володимир Зеленски подписа в сряда указ, с който
Коментари Харесай

Зеленски отмени с указ много от ограниченията в зоната около Чернобил

Украинският президент Володимир Зеленски подписа в сряда декрет, с който се анулират редица забрани за визити в неразрешената до момента зона към Чернобилската АЕЦ, съобщи ТАСС. Създава се и " зелен кулоар " за туристи, заяви президентът.

" Ние би трябвало да покажем Чернобил на света: на учените, на еколозите, на историците, на туристите... Днес подписах декрет, който ще постави начало на преобразуването на недостъпната зона в един от пунктовете за стопански напредък на нова Украйна. Преди всичко ще създадем " зелен кулоар " за туристите и ще премахнем предпоставките за корупция... Забрани няма да има ", сподели президентът.

Зеленски взе присъединяване и в днешната гала, с която Европейският съюз публично съобщи на Украйна за употреба новия безвреден саркофаг, повдигнат над опустошения при нуклеарната повреда през 1986 година четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, заяви представителството на Европейски Съюз в Украйна.

" От през днешния ден Украйна ще дава отговор за обслужването на оборудването, а също и за демонтажа на първичния саркофаг, издигнат незабавно след повредата ", заяви представителството във Facebook. То означи също, че чака в най-скоро време завършването на строителството на ново краткотрайно вместилище за отработено нуклеарно гориво. " Това ще е още една огромна крачка към превръщането на епицентъра на нещастието от 1986 година в устойчиво и безвредно от екологична позиция място ", акцентира представителството на Европейски Съюз.

Изграждането на новия саркофаг стартира през 2012 година след огромни подготвителни работи на площадката на авариралия реактор. Заради огромните размери на саркофага се наложи той да бъде строен на две елементи, които бяха съединени през 2015 година Под голямата му арка е инсталиран кран за ремонт на остарелия саркофаг и на остатъците от 4-ти енергоблок. Новият саркофаг има период на употреба 100 години и коства 1,5 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР