Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е изложила на

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е изложила на
Коментари Харесай

Зеленски: Русия изложи на риск Запорожката АЕЦ с изключването на последния ѝ реактор

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че е изложила на риск Запорожката АЕЦ поради изключването на нейния финален работещ реактор. Международната организация за атомна сила би трябвало през днешния ден да рапортува пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за задачата си в централата. Не стихват взаимните обвинявания сред Москва и Киев за обстрел в региона.

Най-голямата атомна централа в Европа беше краткотрайно спряна от украинската мрежа на 25 август за първи път в своята история. Това породи опасения в международен проект, че офанзивите, за които се упрекват двете страни, могат да доведат до огромна нуклеарна злополука.

И този път изключването стана, откакто е било прекратено зареждането от последния електроповод, който е ударен при обстрел.

„ Отново, като това е вторият път, когато поради съветска провокация Запорожката централа е на една стъпка от радиационна злополука “, сподели президентът Зеленски в обичайното си послание към украинците, оповестява БНР.

Запорожката АЕЦ,  с общо шест реактора, е под съветски надзор от март.

Мисия отпред с генералния шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси дойде на място предходната седмица. Преди ден стана ясно, че двама специалисти ще останат на място в централата.

Окупационните управляващи в украинския град Херсон оповестиха, че отсрочват планувания от тях референдум за присъединение към Русия. Това стана, откакто Зеленски заяви за триумфи в хода на контраофанзивата в Южна Украйна.

Междувременно  декрет съветският президент Владимир Путин подписа указ  „ За одобряване на концепцията за филантропичната политика на Руската федерация зад граница “. Като народен интерес се показва отбраната на обичайните съветски духовни полезности, а като приоритет е посочено съдействието с страни от постсъветското пространство, включително със сепаратистките Донецка и Луганска републики в Украйна.

Според Ройтерс концепцията за „ Руски свят “ се употребява от консервативните идеолози националисти за пояснение за намесите в чужбина в поддръжка на етнически руснаци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР