Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че е призовал

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че е призовал
Коментари Харесай

Зеленски поиска ЕС да свали забраната за износ на украинско зърно

Украинският президент Володимир Зеленски сподели в четвъртък, че е призовал за абсолютно унищожаване на всички ограничавания за експорт на украински селскостопански артикули по време на диалози с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Молдова.

Зеленски и Фон дер Лайен се включиха в срещата на Европейската политическа общественост в Молдова.

Във вторник земеделският министър на Украйна Микола Солски сподели пред земеделските министри от Европейски Съюз в Брюксел, че прекратяването на изключенията, дадени на България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, е първостепенна задача за Киев.

Петте европейски страни получиха позволение от Европейски Съюз да забранят до 5 юни вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, с цел да оказват помощ на феремерите си, чиято продукция остана по складовете, откакто пазарите бяха залети с по-евтина украинска продукция.

Европейски Съюз позволи безмитен импорт на украински селскостопански артикули като взаимност към Киев, откакто Москва прекъсна главния канал за износ на храни - през Черно море и доста понижи приходите на Украйна, в които износа на зърно е главно перо. Европейски Съюз удължи с още година безвизовия импорт от Украйна през май.

Във вторник земеделският еврокомисар Януш Войчеховски съобщи, че поддържа удължение на възбраната за импорт на храни за петте страни, най-силно наранени от украинския износ. Според него тя би трябвало да остане до края на годината или най-малко до края на октомври, когато ще бъде събрана новата годишна продукция. Войчеховски счита, че петте страни заплащат цената за солидарността на Европейски Съюз с Украйна и би трябвало да бъдат обезщетени за това.

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния също желаят продължение до края на 2023 година, само че, настоявайки, че европейската взаимност към Украйна е идентична за всички.

 България изиска възбрана на украинския импорт на зърно до края на 2023 година България изиска възбрана на украинския импорт на зърно до края на 2023 година

Междувременно излизащото в Брюксел издание " Политико " писа, че и неможейки да реализира триумф в нея, от ден на ден се ориентира към изяви в Полша, където ще има избори следващата година.

" Войчеховски, който стартира политическата си кариера в партия на фермерите, не крие своята честност към родината си и към ръководещата дясна партия " Право и правдивост ", към която в този момент принадлежи. Профилната му фотография в " Туитър " включва полското знаме, а не знамето на Европейски Съюз, и множеството от изявленията му в обществените медии са на родния му език. За разлика от други еврокомисари, неговите туитове постоянно са персонални и нефилтрирани, а информационната му тактика е ориентирана към полските гласоподаватели ", се споделя в обявата на " Политико ".

Според изданието Войчеховски е изолиран от ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която е трансферирала някои от най-важните закони от портфолиото му, измежду които аграрните аспекти на Зелената договорка, към други еврокомисари.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР