Украинският президент Володимир Зеленски е в позиция да си осигури

...
Украинският президент Володимир Зеленски е в позиция да си осигури
Коментари Харесай

Президентът на Украйна се готви да придобие още власт на парламентарните избори

Украинският президент Володимир Зеленски е в позиция да си обезпечи поддръжка в Народното събрание на предварителните избори в неделя, откакто известният дилетант в политиката разпусна законодателното заседание още щом встъпи в служба преди два месеца, разяснява ДПА.

Четиридесет и една годишният артист и комик Зеленски стана прочут през последните години с ролята си на утопичен президент в известния ефирен сериал "Слуга на народа ". Той завоюва безапелационно балотажа на президентските избори с към три четвърти от гласовете. Неговата политическа партия, наречена също "Слуга на народа ", е подкрепяна от близо половината (47 на сто) от украинците, възнамеряващи да гласоподават, сочи проучване от предходната седмица на самостоятелната социологическа група "Рейтинг ".

"Сега той и партията му имат висок рейтинг. Неговата партия има капацитета да заеме преобладаваща позиция в новия парламент ", сподели за ДПА украинският политолог Володимир Фесенко, който оглавява основания в Киев Център за приложни политически проучвания "Пента ". Зеленски нарежда себе си като опция на политически хайлайф, който от дълго време се бори с корупцията, и по време на предизборната си акция заявяваше, че "ще унищожи системата ".

Като дилетант в политиката той трябваше да си съперничи с Народното събрание, следен от последователи на предходното управление на страната. Броени дни след встъпването си в служба през май Зеленски издаде декрет за разформироване на законодателното заседание и производство на нови избори. Той се стимулира, че украинците имат "крайно ниско доверие " в сегашния парламент, и увери, че има конституционното право да го разпусне, тъй като на процедура от години няма ръководеща коалиция. Конституционният съд на Украйна удостовери, че указът му е легален.

Зеленски "несъмнено се нуждае да получи на тези избори президентско болшинство, пропрезидентско държавно управление и министър председател ", сподели политологът Вадим Карасьов, шеф на украинския Институт за световни тактики. Карасьов допусна, че изборите ще доведат до основаване на съдружно държавно управление сред "Слуга на народа ", прозападната партия "Глас " и евентуално партията "Отечество " на някогашния министър председател Юлия Тимошенко.

Според изследването от предходната седмица втори известност с 11 % е политически съюз, считан за непосредствен до Кремъл. Лидерът на съюза "Опозиционна платформа - За живот " Виктор Медведчук се срещна с съветския министър председател Дмитрий Медведев предходната седмица в Москва.

Медведев похвали Медведчук за напъните му да посредничи сред двете страни, чиито връзки се утежниха през последните години до най-ниската си точка в историята на фона на тлеещия спор край общата им граница. По данни на Организация на обединените нации към 13 хиляди души са били убити в спора в Източна Украйна, избухнал през 2014 година Украйна упреква Русия, че е нахлула в източните й региони; Русия отхвърля директна интервенция и показва себе си единствено като медиатор на проруските сепаратисти.

Зеленски разгласи решаването на спора за собствен водещ приоритет и неотдавна предложи продължение на мирните договаряния с съветския президент Владимир Путин, който сподели, че е подготвен за такива договаряния след изборите. "Заради нейната проруска позиция " е малко евентуално партията на Медведчук да бъде призната в ръководеща коалиция, сподели Фесенко в коментар по електронната поща. Не се чака, добави той, изборите да доведат до някаква съществена смяна в връзките сред Украйна и Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР