Украинският президент Володимир Зеленски е поканен на срещата на върха

...
Украинският президент Володимир Зеленски е поканен на срещата на върха
Коментари Харесай

Индонезия покани Зеленски на срещата на Г-20, но не отказа покана за Путин

Украинският президент Володимир Зеленски е поканен на срещата на върха на Г-20 през ноември, на която ще участва и съветският президент Владимир Путин, съобщи президентът на страната хазаин Индонезия.

Индонезия, която тази година ръководи Г-20, е подложена на мощен напън от страна на Запада да изключи Русия след нахлуването ѝ в Украйна, само че Джакарта е безапелационна, че би трябвало да остане " безпристрастна ", заяви Агенция Франс Прес.

" Поканих президента Зеленски да участва на срещата на върха на Г-20 ", съобщи президентът Джоко Уидодо, като загатна, че е реализиран компромис след напън от страна на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и други водачи, с цел да се разреши присъединяване на Украйна и да се реализира баланс.

В телефонен диалог с Уидодо Путин удостовери, че ще участва на срещата на върха, която ще се организира на остров Бали, съобщи индонезийският водач в послание, излъчено онлайн.

Русия е член на Г-20, до момента в който Украйна не е.

Зеленски заяви в Туитър, че в сряда след диалог с Уидодо е бил поканен на срещата на върха от Индонезия.

Уидодо се срещна в четвъртък с съветския президент и съобщи: " Путин благодари на Индонезия за поканата за срещата на върха на Г-20 и съобщи, че ще участва. "

По време на диалога Путин е поискал " триумф " на индонезийското председателство на Г-20, съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Но " към този момент е рано да се оповестяват изискванията на съветското присъединяване ", сподели той, поставяйки под подозрение формата на присъединяване на Москва.

Западът се пробва да изолира Русия по дипломатически път от началото на военната ѝ атака през февруари.

Срещата на финансовите министри от Г-20 през април във Вашингтон илюстрира дълбоките различия в групата на най-големите международни стопански системи, като Съединени американски щати и няколко съдружници бойкотираха диалозите в символ на митинг против съветското присъединяване.

Но Индонезия, както и множеството огромни разрастващи се стопански системи, се пробваха да запазят неутрална позиция.

Днес Уидодо съобщи, че Индонезия няма да изпрати оръжия на Украйна в отговор на молбата на Зеленски, а вместо това ще предложи филантропична помощ.

Войната в Украйна още веднъж беше съществена тематика на днешните диалози сред Уидодо и японския министър председател Фумио Кишида.

Индонезийският президент прикани за неотложно преустановяване на военните дейности и акцентира нуждата от " спокойно решение ".

Кишида се съгласи, че насилието би трябвало да бъде прекъснато, само че употребява по-силни изрази, с цел да опише спора.

" Нарушаването на суверенитета и териториалната целокупност посредством потребление на мощ и заплашване, както и опитът за едностранна смяна на статуквото със мощ, са неприемливи в който и да е район ", съобщи той. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР