Зеленски благодари на Дания за обещанието да изпрати F-16 за използване срещу руските нахлуващи сили

...
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските законодатели, че са
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските законодатели, че са помогнали на страната му да устои на руската инвазия

От ДЖАН М. ОЛСЕН Associated Press, 21 август 2023 г., 4:18 ч. Украйна не надделява“, каза той в реч в Копенхаген.

Зеленски описва Украйна като защитаваща Запада ценностите на свободата и демокрацията срещу тиранията и твърди, че Украйна трябва да бъде правилно снабдена, за да отблъсне много по-голямата сила на Русия.

Украйна притиска западните си съюзници от месеци да й предоставят F-16. Неговите въоръжени сили все още използват остарели бойни самолети от съветската епоха, а контранастъплението срещу руските позиции напредва без въздушна подкрепа, което според анализаторите е сериозна пречка.

Zelenskyy каза в Telegram, че Украйна ще получи 42 самолета. Дания обеща 19 F-16, които могат да бъдат доставени около края на годината, когато бъде завършено обучението на пилоти, продължило четири до шест месеца. готовност може да отнеме много повече време. Генерал от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър, командир на военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка, каза миналата седмица, че не очаква F-16 да променят играта за Украйна. Подготвянето на ескадрили F-16 за битка може да отнеме „четири или пет години“, каза той. -16 ще носят и как самолетите ще се поддържат в Украйна.

Съединените щати обявиха миналата седмица одобрението си Холандия и Дания да доставят F-16. Неговата благословия за дарения на самолети на други страни е необходима, тъй като самолетите са произведени в Съединените щати.

В неделя Зеленски посети Холандия и инспектира два сиви F- 16, паркирани в хангар в холандска база в южния град Айндховен заедно с холандския премиер Марк Рюте.

Рюте не предостави брой или времева рамка за доставките , заявявайки, че зависи от това колко скоро украинските екипажи и инфраструктура са готови.

___

Следете репортажите на AP на войната в Украйна на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР