Украинският президент отново призова за среща с Путин Украинският президент

...
Украинският президент отново призова за среща с Путин Украинският президент
Коментари Харесай

Зеленски: Край на мирните преговори, ако защитниците на Мариупол бъдат убити

Украинският президент още веднъж прикани за среща с Путин
Украинският президент Володимир Зеленски предизвести, че ще приключи мирните договаряния с Русия, в случай че последните бранители на Мариупол бъдат избити, оповестява БНР. Стратегически значимият град е под обсадата на съветските сили от седмици, а плануваните евакуации бяха анулирани поради интензивния обстрел.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани за следващ път съветския си сътрудник Владимир Путин да договарят персонално за преустановяване на войната. Той уточни, че е подготвен на каквато и да било замяна с Русия, единствено с цел да останат живи украинските бойци в Мариупол и обсадените там цивилни жители. По думите му през вчерашния ден те са претърпели един от най-тежките дни на съветската окупация.

„ Ако бъдат унищожени нашите хора в Мариупол и в случай че бъде разгласен референдум... псевдореферендум за нови псевдорепублики, Украйна ще се отдръпна от каквито и да било договаряния “, разгласи Зеленски.

Потенциалните псевдорепублики, които Зеленски има поради, са Херсонска и Запорожска област.

Междувременно украинските военни оповестиха, че през вчерашния ден са унищожили съветски команден пункт в Херсон. Олексий Арестович, консултант на украинския президент съобщи в онлайн изявление, че 50 висши съветски офицери са били в командния център, когато той е бил нападнат. Той съобщи, че ориста им е незнайна. Руските военни към този момент не са коментирали изказванието, което не може да бъде без значение доказано.

По информация на украинските управляващи през вчерашния ден съветските сили са траяли с обстрела на мариуполския металургичен цех „ Азовстал “. Съобщава се за яростни сражения в Донбас и към Харков. Ракетен обстрел е имало и против Одеса. В черноморския град е била изумена и 15-етажна жилищна постройка, убити са минимум 8 души, в това число 3-месечно бебе. Руското министерство на защитата разгласи единствено, че с далекобойни ракети, изстреляни от бойни самолети, е бил погубен логистичен терминал на военно летище край Одеса, където са били складирани американски и европейски оръжия.

Володимир Зеленски заяви още, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин ще посетят Киев по-късно през днешния ден. Белият дом обаче към момента не е направил коментар. Очаква се по време на срещата Зеленски да насочи апел за повече тежки оръжия, за които към този момент съобщи, че са жизненоважни за военните старания на Украйна.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР