Украинският парламент избра новия главен прокурор, който ще замени отстранената

...
Украинският парламент избра новия главен прокурор, който ще замени отстранената
Коментари Харесай

Украинският парламент одобри нов генерален прокурор

Украинският парламент избра новия основен прокурор, който ще размени отстранената в средата на юли Ирена Венедиктова. Става въпрос за Андрий Костин, който е член на партията на президента Володимир Зеленски „ Слуга на народа “. 299 депутати от Върховната Рада поддържаха кандидатурата му на 27 юли.

Първоначално се смяташе, че уволнената Ирена Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко, който е с репутацията на протеже на Валери Хорошковски - шефът на Службата за сигурност на Украйна по времето на Виктор Янукович, който пък е знак на въздействието на Путин в Украйна.

Припомняме, че на 17 юли бяха отстранени Венедиктова и началникът на Службата за сигурност Иван Баканов поради многото случаи на колаборация на техни подчинени с Русия.

Новият основен прокурор Андрий Костин, който ще поеме следствията на военни закононарушения, осъществени от руснаците в Украйна, се счита за правилен последовател на Зеленски, написа Киев индипендънт. Той обаче е бил упрекван, че саботира правосъдната промяна. 49-годишният някогашен политик беше и пожеланият от администрацията на президента претендент за основен антикорупционен прокурор, само че не съумя да получи този пост.

Костин има тапия по право от Одеския народен университет, работил е като юрист, а през 2010 година беше определен за член на Общинския съвет в Одеса от партия „ Фронт Змiн “. Тя беше ръководена от Арсений Яценюк, който след това стана министър председател. През 2019 Костин влезе в Народното събрание от листите на партията на Зеленски. Година по-късно пое Комисията по правна политика в Радата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР