Украинските въоръжени сили си върнаха град Волчанск, Харковска област, който

...
Украинските въоръжени сили си върнаха град Волчанск, Харковска област, който
Коментари Харесай

Украйна си върна Волчанск, на 5 км от руската граница

Украинските въоръжени сили си върнаха град Волчанск, Харковска област, който е под съветски надзор от 24 февруари, разгласи граничната работа във фейсбук , представена от УНИАН.

" Волчанск е вкъщи. Граничарите почистиха боклука. Слава на Украйна! ", гласи известието.

Волчанск е ситуиран на брега на река Волча, която след 6 км се влива в р. Северски Донец. Границата с Руската федерация е на 5 км. През града минават пътищата Т 2104, Т 2108 и ж.п. линията Белгород-Купянск.



Продължава контраофанзивата на ВСУ в южната част на страната. От нейното начало бранителите съумяват да придвижат фронтовата линия с 12 километра. Вчера бяха отблъснати съветските офанзиви в регионите Зайцеве, Бахмут, Бахмутски, Красногоровка, Водяне, Безимен и Новохрихориевка.

Украинската контраофанзива в Харковска област се оказва неприятна изненада за руснаците. Пентагонът означи, че ВСУ са изтласкали по-голямата част от окупаторите от територията на Украйна и са освободили Изюм и Купянск.

Украинските правоприлагащи органи не престават да откриват локални поданици, измъчвани и грубо убити от руснаците в деокупираните територии.

Институтът за проучване на войната разгласи по-рано, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е обърнало хода на войната, само че боевете ще продължат до 2023 година - след стабилизирането на фронтовата линия бранителите ще би трябвало да подхващат нови офанзиви, припомня УНИАН.



Фронтовата линия в Южна Украйна е напреднала с 12 километра. Освободени са 13 селища и над 500 кв. км окупирана територия в южната част на страната, заяви генералът от ВСУ Дмитрий Марченко, представен от Би Би Си. До април той дава отговор за защитата на Николаевска област.

" През последните две седмици са убити повече от 1800 съветски бойци, свалени са два самолета и два хеликоптера. Унищожени са над 120 танка, над 130 артилерийски системи, над 20 ракетни установки, мостове, 150 съветски командни пункта, към 70 склада за муниции ", разгласи Марченко.

По данни на Главното разследващо ръководство съветските офицери в Херсонското направление са морално доста потиснати, сподели генералът. " Доколкото ни е известно, те са получили заповед да не откриват огън, а да договарят с украинските военни и да освободят окупираните територии. "

" Те са под украински байрак, а територията там е разчистена. Населението към този момент е напълно под юрисдикцията на Украйна ", сподели прессекретарят на оперативното командване " Юг " Наталия Гуменюк и прибавя, че руснаците са минирали огромни региони по време на изтеглянето си - става дума за Миролюбивка, покрай освободеното преди този момент Високополе.

Според нея съветските военни изоставят техниката си на десния бряг на Днепър и се изтеглят на левия.

" Успехите ни през последните две седмици са много безапелационни. В разнообразни региони напреднахме от четири до няколко десетки километра. Има освободени територии - към 500 квадратни километра ", съобщи Гуменюк по време на брифинг в медийния център на " Украйна-Укринформ ".

Според нея ВСУ може публично да разгласи, че от през днешния ден към този момент са освободени селищата Високополе, Нововознесенское, Билохорка, Сухой пруд и Миролюбивка.

По-рано Гуменюк уточни, че съветските военни са се оказали в сложна обстановка поради контранастъплението на Въоръжените сили и отстъплението на съветските елементи, по тази причина някои елементи на съветската войска в южната част на страната са подготвени да договарят с украинските бойци.



" Опитват се да договорят изискванията, при които те (руските военни - бел. ред.) ще сложат оръжие и ще преминат под юрисдикцията на интернационалното филантропично право ", сподели Гуменюк.

По думите ѝ офицерите от съветските елементи са инструктирани да изоставен позициите си по всички вероятни способи.

Зам.-ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Кирил Стремусов съобщи в понеделник, че украинските въоръжени сили стрелят " безредно и неконтролируемо " по моста " Антонов " край Херсон. Според него задачата на украинските военни не е самият мост, а понтонният преход, построен от съветските войски под него.

Антоновският мост е една от двете пътни артерии, свързващи Херсон с останалата част на Херсонска област на отсрещния бряг на река Днепър.

Украинските сили обстрелват моста непрестанно от края на юли. Друг сухопътен преход през Днепър - язовирът на Каховската водноелектрическа централа, също е подложен на обстрел. Това доста усложнява снабдяването на съветските войски, които управляват Херсон.

Владимир Салдо, началник на съветската администрация на Херсонска област, съобщи през вчерашния ден, че украинската атака не съставлява опасност за Херсон.

По данни на американския Институт за проучване на войната боевете към момента не престават в региона на Миролюбивка, Херсонска област.

В същото време съветското министерство на защитата декларира за нови триумфи на своите войски в Херсонска област. Според представителя на министерството Игор Конашенков украинските сили са изгубили стотици убити и ранени, а съветските Военновъздушни сили " нанесоха точни ракетни удари по частите на 63-та механизирана и 46-та въздушномобилна бригада на съперника в обитаемоте места Костромка и Белогорка в Херсонска област ".

Според представител на съветското министерство на защитата в Николаевска област е бил погубен склад на украинските въоръжени сили с 45 000 тона муниции.

По-рано Русия призна, че е изгубила основни позиции в окупираната Харковска област през последните три дни. Руското министерство на защитата изясни напускането на позициите край Изюм и Балаклея с " прегрупиране ".


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР