Украинските въоръжени сили получиха касетъчни боеприпаси, обещани от САЩ на

...
Украинските въоръжени сили получиха касетъчни боеприпаси, обещани от САЩ на
Коментари Харесай

Украйна получи първите касетъчни боеприпаси от САЩ

Украинските въоръжени сили получиха касетъчни муниции, обещани от Съединени американски щати на Киев, с цел да поддържат постепенно напредващата контраатака против съветската войска, съобщи почитан представител на украинската войска.

„ Току-що ги получихме, към момента не сме ги употребявали, само че те могат радикално да трансформират бойното поле “, съобщи пълководец Олександър Тарнавски в изявление за американската телевизия Си Ен Ен.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че ще доставят касетъчни бомби на Украйна, макар опасенията по отношение на дълготрайния риск за цивилното население.

„ Врагът също схваща, че с приемането на тези муниции ще имаме преимущество “, сподели Тарнавски.

Военният акцентира, че украинските сили няма да разполагат оръжието в гъсто обитаеми региони.

„ Руснаците считат, че ще го използваме във всички региони на фронта... Това е доста неправилно “, категоречен бе той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по-рано съобщи, че решението е „ доста мъчно “, само че акцентира, че Украйна се нуждае от спомагателни муниции, с цел да попълни изчерпаните си ресурси.

Спорните оръжия могат да разпилян до няколкостотин дребни взривни заряда, които могат да останат невзривени в земята, създавайки риск за цивилното население след края на спора.

Те са неразрешени от доста страни, изключително в Европа, които са подписали Конвенцията от Осло от 2008 година, по която не са страни нито Русия, нито Съединени американски щати, нито Украйна.

Кремъл съобщи, че ще предприеме " контрамерки ", в случай че оръжието бъде употребявано от Украйна против нейните войски.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР