Украинските сили в източния украински град Соледар удържат позициите си

...
Украинските сили в източния украински град Соледар удържат позициите си
Коментари Харесай

Зеленски: Украинските сили нанасят значителни загуби на руските войски в Соледар

Украинските сили в източния украински град Соледар удържат позициите си и нанасят обилни загуби на съветските войски, сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски в днешно видеообръщение, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден назначен от руснаците чиновник в украинския Донецки район сподели, че в Соледар към момента има " огнища на опозиция ", в прорез с изказванията, че градът към този момент е превзет.

Зеленски благодари на две украински поделения в Соледар, които " удържат позициите си и нанасят обилни загуби на врага ", прибавя Българска телеграфна агенция.

Президентът сподели още, че през днешния ден се е срещнал с висши военни командири и е коментирал с тях в детайлности какви подкрепления са нужни в борбата за Соледар и околните градчета, както и какви стъпки да се подхващат през идващите дни.

" Обсъдихме обстановката със снабдяването на войските с оръжия и муниции и съдействието с нашите сътрудници в това отношение, сподели още украинският държавен глава.

Той означи още, че препоръчаната на Украйна поддръжка от Полша и Литва може да значи, че други страни ще последват техния образец, предава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, откакто полският президент Анджей Дуда сподели, че Варшава ще достави на Киев танкове " Леопард ", прибавя Българска телеграфна агенция.

" Полша и Литва могат да сложат стратегическо начало, правейки първи стъпки за приемането на танкове ( " Леопард " - бел. ред.) от Украйна ", сподели Зеленски пред полския публичен ефирен канал Те Фау Пе Инфо (TVP Info).

" Винаги някой би трябвало да даде образец. Тази стъпка може да ни помогне по този начин, че и други страни да последват стъпките на Полша и Литва ", сподели Зеленски, ден след срещата си с полския президент Анджей Дуда и литовския му сътрудник Гитанас Науседа.

Дуда сподели, че Полша ще достави танкове " Леопард " на Украйна, а Науседа - че Литва ще я достави с противовъздушни оръжия и муниции.

Финландия изрази внимателно предпочитание да достави танкове " Леопард 2 " на Украйна, съобщи ДПА.

Ако бъде основан взаимен европейски план за помощ на Украйна в тази връзка, тогава ще бъде нужен и приносът на Финландия, сподели финландският президент Саули Нинистьо пред организация Ес Ти Ти (STT).

Междувременно Министерството на защитата на Словакия заяви, че Съединени американски щати скоро ще изтеглят своята система за противоракетна защита " Пейтриът ", ситуирана в страната от началото на войната в Украйна, съобщи ДПА.

От съображения за сигурност не се прецизира по кое време тъкмо ще стане това, само че ще е " въпрос на седмици ", съобщи представителят на министерството Мартина Ковал Какашикова.

В началото на април Словакия, която граничи с Украйна, подари единствената си зенитно-ракетна система от руски вид С-300 на съседката си, която е нападната от Русия. За да не остане страната от НАТО без ефикасна отбрана на личното си въздушно пространство, съдружниците Съединени американски щати, Нидерландия и Германия разположиха в Словакия общо четири системи " Пейтриът ". Нидерландия към този момент изтегли своята система, прибавя Българска телеграфна агенция.

След изтеглянето на Съединени американски щати, немската система ще бъде единствената, останала в словашката военновъздушна база. По време на визитата си в Братислава през декември министърът на защитата Кристине Ламбрехт удостовери, че немските " Пейтриът " ще останат в Словакия най-малко до края на 2023 година

Според формалните изказвания изтеглянето на американската система е за " ремонтни действия ", които са планувани от дълго време.

Словакия води " интензивни договаряния с сътрудниците си от Алианса, с цел да получи съответен сурогат на американската система Пейтриът ", съобщи Какашикова. Тя отхвърли да разяснява медийните спекулации, че американската система ще бъде доставена непосредствено на Украйна след поддръжката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР