Украинските отбранителни сили укрепват позициите си в покрайнините на Урожайне,

...
Украинските отбранителни сили укрепват позициите си в покрайнините на Урожайне,
Коментари Харесай

Украйна постигна напредък в Донецка, Херсонска област и край Бахмут, Русия отговаря с удари с дронове

Украинските отбранителни сили укрепват позициите си в покрайнините на Урожайне, откакто си върнаха селището в Донецка област от съветските сили, съобщи през днешния ден заместник-министърката на защитата на Украйна Ханна Маляр, представена от " Укринформ " и " Ройтерс ", написа Българска телеграфна агенция.

" Урожайне е свободно. Нашите бранители укрепват позициите си в покрайнините ", написа Маляр в канала си в " Телеграм ".

" Ройтерс " отбелязва, че не може да ревизира посредством самостоятелен източник изказванието. До момента няма коментар от страна на Русия.

През последните дни се водят яростни сражения във и към Урожайне и Старомайорск, на към 100 километра югозападно от следеният от съветските сили град Донецк.

В по-ранни известия се споделяше, че украинските отбранителни сили не престават да организират настъпателни интервенции по направление Мелитопол и Бердянск, а в региона на Авдеевка и Маринка не престават да задържат настъплението на съветските войски, напомня " Укринформ ".

Украйна заяви за отвоюване на част от региона край Бахмут. Според Киев Русия още веднъж е атакувала огромни украински градове с безпилотни самолети и ракети.

Украинските войски напредват и си възстановяват територии наоколо до град Бахмут в Източна Украйна, оповестяват от Киев. Общо украинската войска си е възвърнала 40 квадратни километра от началото на контраофанзивата преди 10 седмици.

Ожесточени сражения има и в регионите на Купянск и Лиман в Харковска и Луганска област. В южната част на Донецка област украинските военни са си върнали село Урошайне, оповестява заместник-министърката на защитата на Украйна Хана Маляр. Тази информация беше доказана и от съветски наблюдаващи.

В близкото село Старомайорске също не престават да се водят сражения, въпреки селището да беше освободено от украинските сили преди две седмици, съобщи Българска телеграфна агенция и Факти.

Напредък на Украйна и в Херсонска област

Заместник-министърката на защитата също по този начин удостовери, че украински елементи напредват по окупирания от Русия бряг на река Днепър в Херсонска област. Тя обаче посочи, че те към момента не са се открили там. " За да се установиш, би трябвало да изместиш врага, да разчистиш територията ", сподели Маляр.

По-рано украински медии разпространиха видеоклип, на който хипотетично се вижда съветски боен, покорен по време на украинското нахлуване. Във видеото се чува по какъв начин съветският боен оповестява на украинците къде са ситуирани отбранителните позиции на Москва.

В провежданата сега контраатака украинците неведнъж се натъкват на минни полета, противотанкови окопи и други трудности, както и на многопластовите отбранителни уреди на руснаците.

Според украинския министър на защитата Олексий Резников съветските отбранителни линии от време на време са толкоз гъсто минирани, че в някои елементи на фронта има до пет мини на квадратен метър. По думите на Ресников, който приказва пред английския " Гардиън ”, минните полета се простират на стотици километри. Това е и една от главните спънки пред разгръщането на украинското контранастъпление.

Русия продължава да обстрелва украински градове

Междувременно Русия продължи да нападна огромни украински градове. По данни на управляващите са починали минимум двама души. По данни на Министерството на вътрешните работи спасителите са разкрили починалите в руините на две жилищни здания в Запорожие. Трима души са били избавени. В Одеса са ранени трима чиновници на огромен супермаркет. Падащи фрагменти от ракети са развалили супермаркета и общежитие, оповестиха от администрацията на Одеска област. Избухнали са пожари.

Съобщава се, че съветската войска е атакувала Одеса с 15 дрона и е изстреляла още осем ракети " Калибър " от позициите си в Черно море. Всички те са били прихванати, оповестява губернаторът Олех Кипер. Точната информация за нападенията към този момент не може да бъде тествана от самостоятелни източници.

Русия блокира износа на украинско зърно от Одеса и другите пристанища от средата на юли. Оттогава пристанищният град е обстрелван неколкократно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР