Украинските депутати гласуваха за одобряване на държавния бюджет за 2024

...
Украинските депутати гласуваха за одобряване на държавния бюджет за 2024
Коментари Харесай

Половината бюджет на Украйна за 2024 г ще е за военни разходи, Киев търси $41 млрд. външна помощ

Украинските депутати гласоподаваха за одобрение на държавния бюджет за 2024 година, съгласно който половината от всички държавни разноски ще отидат за защита, до момента в който Киев насочва ресурсите си към военните дейности, предадоха Агенция Франс Прес и БНР.

И Киев, и Москва усилиха доста военните си разноски след началото на войната, като усилиха производството на оръжия и муниции, подготвяйки се за дълъг и нескончаем спор.

По данни на Министерството на финансите на Украйна за защита ще бъдат изхарчени съвсем 1,7 трилиона гривни (около 47 милиарда долара), което е почти същата сума като през 2023 година

Сумата е по-голяма от разноските за обучение, обществени грижи и опазване на здравето, взети дружно, и възлиза на към половината от общо 93 милиарда $ планувани разноски на страната.

Украйна разчиташе значително на финансова поддръжка от Международния валутен фонд и западните съдружници като Съединени американски щати, с цел да поддържа стопанската система си на повърхността по време на войната.

Тя съобщи, че се нуждае от 41 милиарда $ външна помощ, с цел да покрие ежедневните си разноски през идната година, което е почти същата сума, от която МВФ предвижда, че ще се нуждае през 2023 година

" Приоритетите на държавния бюджет са ясни. Укрепване на отбранителната дарба, отбрана на популацията, подкрепяне на ветераните, повишение на обществените стандарти и икономическо възобновяване ", обявиха от финансовото министерство.

" Ще разполагаме с повече безпилотни летателни апарати и лични оръжия, с цел да победим по-бързо ", добави той.

Във вечерното си послание в понеделник президентът Володимир Зеленски съобщи, че бюджетните запаси ще бъдат разпределени за реализиране на " победа ".

" Всички виждаме, че хората упорстват бюджетните средства да бъдат отделени за подкрепяне на защитата, а не за асфалтиране и ремонт на улици ", сподели Зеленски.

" Това е най-правилното нещо, което би трябвало да се направи. Всички запаси би трябвало да се употребяват, с цел да стане Украйна по-силна ", добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР