Украинските бежанци по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото да

...
Украинските бежанци по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото да
Коментари Харесай

Олена Коцева: Бежанците биха се върнали по-скоро в Украйна, отколкото да отидат в базите

Украинските бежанци по-скоро биха се върнали в Украйна, в сравнение с да отидат в базите в Елхово и Сарафово. Това съобщи ръководителят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева пред Нова телевизия.

Днес е последният ден от програмата за подкрепяне на хотелиерите, настанили украински бежанци с по 40 лв. на човек.

Мнозина от притежателите на хотели не аплайваха за продължение на програмата, тъй като от на следващия ден сумата е 15, вместо 40 лв. за спане и храна дневно.

В множеството места за настаняване към този момент одобряват непознати туристи с предварителни резервации. Днес се чака огромен брой украински бежанци да изоставен хотелите в " Слънчев бряг ".

Вицепремиерът Калина Константинова разгласи нощес, че стопира разселването на украинци към вътрешността на страната. Те ще бъдат настанявани в буферни зони в Елхово и Сарафово. В нейното видео бе казано, че филантропичната помощ е право, а не обвързване и реакцията на страната бе подбудена от отхвърли на доста украинци да бъдат пренастанени в бази навътре в страната.

" Тонът на госпожа Константинова е под всякаква рецензия ", разяснява Олена Коцева видеообръщението на вицепремиера. По думите й измежду украинците има доста травмирани хора, които са чувствителни, и Щабът би трябвало да се съветва с екип от психолози.

Причините рейсовете, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са доста.

" Те не желаят да тук-там без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна епоха. Това са доста прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели доста по-добре от междинната класа в България ", сподели още Коцева.

Според нея този проблем с изискванията за настаняване съществува единствено у нас, тъй като страната ни е решила да подкрепи само туристическия отрасъл. Финансирането за всички страни в Европейски Съюз е едно и също, акцентира тя.

" Палатки и лагери няма на никое място в Европа. Палатки имаше единствено по КПП-та. Между другото, Румъния е провела всичките неща доста по-добре от нас ", сподели Олена Коцева.

Хотелиерите споделят, че чакат инструкции от Агенцията по бежанците. Постъпвайки в буферния център, всеки емигрант ще бъде питан дали желае да остане там, или да се възползва от други места за настаняване.

Буферните бази изрично не могат да поемат потока от бежанци, които са били настанени до момента в хотелите, съобщи Веселин Данев, притежател на хотел в " Слънчев бряг ".

Христо Караилиев е управител на различен хотел в курортния комплекс, от който би трябвало да изоставен 871 души, само че единствено 122 от тях са декларирали предпочитание да бъдат настанени в други бази в България. Останалите, по думите му, разчитат на личен превоз и настаняване.

България е направила повече от задоволително за украинските бежанци и е време единствено извънредно нуждаещите се да бъдат преместени в държавни бази. Това съобщи Елена Андонова, която също е хотелиер.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР