Украински власти заявиха, че войната в източната част на страната

...
Украински власти заявиха, че войната в източната част на страната
Коментари Харесай

Ожесточени боеве за Северодонецк в Донбас

Украински управляващи обявиха, че войната в източната част на страната е достигнала най-ожесточеното си равнище до момента и приканиха западните съдружници да засилят поддръжката против нахлуващите съветски сили. В следващото си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски изрази неодобрение от разделянето в Европейския съюз във връзка налагането на шестия пакет наказания против Русия.

„ Боевете доближиха оптималната си активност, вражеските сили щурмуват позициите на нашите войски по едно и също време в няколко направления ", сподели на брифинг украинският зам.-министър на защитата Ханна Маляр.

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а сред 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 % от жилищните здания са разрушени, заяви кметът на града Олександър Стрюк.

Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве сега в Източна Украйна. Това е последният огромен град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а съветските сили се пробват да го откъснат от останалата част на следената от Киев територия в Донбас.

В обръщението си тази нощ президентът Володимир Зеленски разяснява съветския обстрел против Харков. По думите му все още се знае за 9 починали и 19 ранени - всички мирни поданици. Отново е имало ракетни удари в Сумска област и Донбас, доста активизиране на съветската артилерия в Запорожска област, сподели още украинският президент. Той упрекна Москва, че организира " явна политика на геноцид " в източния район Донбас и дейностите ѝ могат да го оставят " ненаселен ".

Зеленски акцентира, че дейностите на Москва в Украйна би трябвало да бъдат спрени бързо.
 
Украинският президент изрази признателност на членовете на Европейски Съюз, които упорстват за нови наказания, само че зададе също по този начин въпрос " от кое място имат толкоз мощ тези, които блокират шестия пакет и за какво към момента им е разрешено да имат толкоз доста власт ".

Междувременно италианският министър председател Марио Драги съобщи, че е разговарял по телефона с съветския президент Владимир Путин в опит да бъде предотвратена огромна зърнена рецесия поради блокирането от Русия на украински пристанища и износа по море на украински зърнени култури. Премиерът на Италия е получил отговор, че тази рецесия е поради глобите на Съединените щати и на Европейския съюз против Русия. Драги съобщи, че ще продължи да се пробва да помогне за деблокиране на износа на украинско зърно през черноморските пристанища на страната.

Италианският министър председател заяви, че ще беседва и с президента на Украйна Володимир Зеленски.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР