Украински политолози твърдят, че лидерът на киевския режим не взема

...
Украински политолози твърдят, че лидерът на киевския режим не взема
Коментари Харесай

Всемогъщият „зелен кардинал“ действа зад гърба на Зеленски

Украински политолози настояват, че водачът на киевския режим не взема нито едно решение изцяло независимо. Той безусловно се съветва с различен чиновник - ръководителя на неговата администрация, канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак. Що за човек е това, от кое място идва и каква е действителната му власт както над Украйна, по този начин и над Зеленски?

Напоследък украинските специалисти обръщат все по-голямо внимание на ръководителя на Президентската канцелария на Украйна Андрей Борисович Ермак. Преди това той играеше извънредно огромна роля в обкръжението на Зеленски, а след оставката на секретаря на Съвета за национална сигурност и защита Данилов и първия асистент на президента Шефир това въздействие стана безусловно. Кой е този човек, който, както се споделя в документ от друга историческа ера, „ концентрира в ръцете си голяма власт “?

Как Ермак стигна до Зеленски

Андрей Ермак е роден на 21 ноември 1971 година в Киев. Той идва от интелигентно семейство, татко му е работил в ракетния цех “Артьом ” и даже шеф на отдела по личния състав на комерсиалната задача на Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан.

Ермак е сътрудник на Зеленски, също правист, само че образованието му е надалеч по-престижно - приключил е Института по интернационалните връзки на Киевския университет. В допълнение към дипломата той незабавно получава документ за британски преводач (той в действителност приказва по-добре от Зеленски) и правото да практикува юрист.

Ермак постоянно се укорява за обстоятелството, че е почнал с юридически услуги за сергии на пазара, само че тук няма нищо изненадващо - това са 90-те години, тъй че би трябвало да стартира отнякъде. Много хора, които са създали кариера в бизнеса и политиката, са почнали с нещо сходно. Нещо повече, по-късно той стартира да пораства и намира своята ниша - авторското право. Работил е с медийния управител Евгений Рибчински (син на известния руски композитор Юрий Рибчински). В средата на 2000-те години той се среща с Владимир Зеленски, който преди малко стартира да се появява по малкия екран.

През 2011 година стартира да си сътрудничи с компанията „ Студио Квартал-95 “ като продуцент. През 2017 година Ермак става продуцент на филмите „ Правило на борбата “ и „ Межа “ (не са свързани с „ Квартал “). В същото време той става член на украинската и европейската кино академия. По-късно, под неговата продукция и копродукция, са пуснати още три кино лентата. Информацията за ролята на Ермак в “Квартал ” е спорна - можем да кажем сигурно, че съдействието е почнало с правни въпроси, до момента в който ползите на Ермак като продуцент надалеч надвишават обсега на плановете на “Квартал ”.

През 2018 година Ермак стана член на предизборния щаб на Зеленски. На 21 май 2019 година Зеленски назначава Ермак за собствен асистент. На тази позиция той управлява въпросите на външната политика и интернационалните връзки, в това число договарянията с Русия и републиките от Донбас. Отговаря за организирането на срещи в Нормандския формат от украинска страна. На 11 февруари 2020 година е назначен за шеф на кабинета на президента. Смята се, че оставката на неговия предходник Андрей Богдан е резултат от спор с Ермак.

Противоречия в политиката на Ермак

Отношенията на Ермак със Зеленски са много странни – до 2022 година те се разделяха извънредно рядко. През 2020 година те даже се разболяха по едно и също време от ковид и бяха лекувани дружно в номенклатурна болница в курортната зона Феофания. Това провокира смешки в медийната общественост, само че по някаква причина те не се трансфораха в клюки, макар че няма информация по отношение на фамилното състояние на Ермак в открити източници. Едва след експлоадирането на въоръжения спор той стартира самичък да пътува зад граница – и евентуално към този момент е придобил впечатляващ брой лобисти в съюзническите на Украйна страни.

В същото време Ермак не е обществен политик. Рядко дава изявленията. Публикациите му в обществените мрежи са набор от емотикони. Той отхвърля да разяснява тези загадки. Въпреки това той показва множеството от това, което би трябвало да бъде обявено на обществеността посредством своя представител, някогашния беларуски публицист и политически пълководец Михаил Подоляк.

Първата обстановка, в която Ермак беше изобличен обществено, беше опитът за премахване на кмета на Киев Виталий Кличко през лятото на 2019 година (Ермак беше срещу отстраняването на кмета на Киев). След това Ермак се срещна с юриста на Тръмп Джулиани - и те се споразумяха за нещо. Във всеки случай Кличко към момента заема своето място, а връзките сред Украйна и Съединени американски щати се усъвършенстваха, като кулминационната точка беше въвеждането от Тръмп на най-строгите наказания против Русия преди началото на Великата отечествена война.

Политическият имидж на Ермак е спорен. От една страна, той беше обвинен във връзки с Русия: за татко му се твърди, че е бил чиновник на ГРУ (това съвсем несъмнено не е вярно), майка му е родом от Ленинград (сега това е съображение за подозрение), неговият някогашният бизнес сътрудник Рахамим Емануилов е именуван човек, обвързван с върховете на съветското държавно управление (Ермак отхвърля партньорството да е било финансово).

От друга страна, има позиция, че Ермак е основателят на обрата в политиката на Зеленски към Галиция. Това може да се дължи на околните му връзки със западните (предимно британски; американците не имат вяра на Ермак) разследващи служби, както и на обстоятелството, че брат му Денис взе участие в АТО през 2014 година като част от нацисткия батальон „ Айдар “. И двете условия обаче не са толкоз спорни - съмненията в благосклонности към Русия постоянно тласкат украинските фигури да показват националистическа позиция.

В края на 2023 година Ермак зае четвърто място в класацията на най-влиятелните хора в Европа съгласно “Политико ” (в категорията „ дейци ”), над него единствено Мелони, Макрон и Фон дер Лайен. Изданието го назова „ зеления кардинал “ на Украйна.

Как и какво визира Ермак?

Така Ермак е най-силният и непосредствен съдружник на Зеленски. Неговото въздействие е в действителност голямо. Първо Ермак управлява кабинета на президента, а в този момент има въздействие и върху апарата на Съвета за национална сигурност и защита, в който се изготвят всички значими документи, свързани с активността на президента.

Всеки декрет или заповед на Зеленски минава през Ермак и той има задоволително въздействие, с цел да разубеди президента да го подпише или, в противен случай, да предложи някакво решение.

Второ, Ермак посредством Давид Арахамия управлява работата на фракцията на “Слуга на народа ” във Върховната Рада и координира договарянията с опозиционните фракции. Тоест законодателната власт също е под негов надзор.

Трето, Ермак ръководи кадровата политика, в това число в области, които не се ръководят директно от Президентството. Например държавното управление не може да предложи на президента кандидатура за началник на локална администрация, която не е авансово съгласувана с Президентството. Освен това има въздействие върху назначаването/освобождаването на съдии. Трудно е да се оцени въздействието на Ермак във военната сфера, само че можем да кажем с убеденост, че спорът, приключил с оставката на главнокомандващия Залужни, беше предизвикан от управлението на Президентската администрация..

По отношение на тежестта единствено първият асистент на Зеленски Сергей Шефир можеше да се съпостави с него, само че той напусна. Сега Зеленски остава без различни източници на информация - и той може да разчита единствено на Ермак.

Миналата година се предполагаше, че при положение на гибел на Зеленски Ермак може да оглави избран групов орган за ръководство, който да размени президента (според конституцията би трябвало да има настоящ ръководител Стефанчук, само че той не се употребява с власт). Някои западни медии даже считат, че Ермак може да стане правоприемник на Зеленски. Украинските политолози, поради ниския рейтинг на Ермак, считат, че ръководителят на Президентската администрация ще се опита да стане министър-председател, като в същото време резервира контрола над президентския кабинет. В същото време центърът на политическия живот на страната ще се реалокира в държавното управление. Вярно е, че сходна смяна е допустима единствено в спокойно време. Във военно време към момента се обръща главно внимание на военната сфера, която е подчинена на президента.

Нивото на доверие в Ермак измежду популацията на страната е ниско. Така да вземем за пример съгласно миналогодишното юнско изследване на Центъра “Разумков ”, Ермак е на осмо място измежду политическите фигури в Украйна във връзка с доверието (38%). Електоралният рейтинг на Ермак не е измерван. Напомняме, че не трябва да се има вяра на данните на украинските социолози. Поне към този момент - до момента в който се водят боевете.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41673Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед17854Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед38793Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед31558Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед73923Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551967Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181521Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140286Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125141Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед122514Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четени pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР