Украински дипломат предизвика дипломатическа суматоха с изказване, че Украйна може

...
Украински дипломат предизвика дипломатическа суматоха с изказване, че Украйна може
Коментари Харесай

Украински дипломат предизвика смут в Киев с коментар за членството в НАТО

Украински посланик провокира дипломатическа блъсканица с изявление, че Украйна може да размишления за НАТО, в случай че това е залогът да избегне война. " Бихме могли - изключително когато ни заплашват по този метод, изнудват с това, и ни подтикват към това ", съобщи посланикът на Украйна във Англия Вадим Пристайко, отговаряйки на въпрос дали Киев може да промени позицията си за участието в НАТО в изявление за Би Би Си.

Посланикът е показал, че Украйна е подготвена да прояви " еластичност " във връзка с задачата си за присъединение към Алианса, нещо, за което съветският президент Владимир Путин е заявявал, че ще бъде сигнал за война, съобщи Ройтерс. Украйна не е членка на Алианса, само че още през 2008 година ѝ беше дадено, че ще получи опция да се причисли - стъпка, която би довела водения от Съединени американски щати съюз до границите на Русия.

Думите на украинския дипломат в Лондон обаче бяха стремително опровергани и разкритикувана от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Стремежът на Украйна да се причисли към НАТО и Европейски Съюз е приоритет, записан в украинската конституцията, разгласи представителят на президента Сергий Никифоров. „ Господин посланикът употребява думата " еластичност ". Мисля, че би трябвало да му бъде дадена опция да изясни какво тъкмо е имал поради ", сподели той.

Малко по-късно последва и задочно поисканото пояснение, с което на процедура посланикът на Украйна във Англия се отхвърли от думите си. Той посочи, че Украйна е подготвена на отстъпки, с цел да избегне война, само че че тези отстъпки не са свързани с желанието на страната да се причисли към НАТО, съобщи Ройтерс. Пристайко подчертал, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се причисли към алианса, след което споделил, че е „ признателен за опцията да посочи какво тъкмо е имал поради “.

Бързата дипломатическа „ промяна “ идва на фона на идното през днешния ден посещаване на  немският канцлер Олаф Шолц, който идва в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски в опит да прояви взаимност и да помогне за осуетяването на вероятно нахлуване на Русия против Украйна, съобщи Ройтерс. Утре Шолц възнамерява да лети и за Москва за договаряния с Владимир Путин.

" Целта на тези визити е да намерим метод за обезпечаването на мир в Европа ", сподели канцлерът през вчерашния ден пред кореспонденти. Той акцентира, че скупчването на към 100 хиляди съветски бойци по границата на Русия с Украйна е " доста огромна опасност " за мира.

По думите на Шолц Украйна може да разчита на немската взаимност, в частност посредством финансова помощ за стабилизиране на нейната стопанска система. Наскоро украински политици обществено разкритикуваха Берлин за отхвърли му да достави оръжия на Киев. Вместо това Германия разгласи, че е подготвена да изпрати огромно количество каски за украинските военни.

Германските управляващи ясно показват неутрална позиция в растящото напрежение сред Русия и Запада заради предишното си от Втората международна война, а и поради противоречивия руско-германски газопровод " Северен поток 2 ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР