“Украинската земеделска продукция не се произвежда по стандарти. Това заяви

...
“Украинската земеделска продукция не се произвежда по стандарти. Това заяви
Коментари Харесай

Явор Гечев: Украинската земеделска продукция не се произвежда по стандарти

“Украинската земеделска продукция не се създава по стандарти ”. Това съобщи Явор Гечев – консултант на президента и някогашен длъжностен министър, пред Българска национална телевизия.

Поводът за коментара му бе повдигането на възбраната за импорт на украинско зърно и последвалите митинги на аграрни производители.

Според него са останали доста съществени висящи проблеми с други артикули като млека, мед и разнообразни типове плодове.

“В Украйна не са неразрешени пестицидите за напръскване, каквито и да са. Тук имаме европейски условия. За животните там няма условие за хуманно отношение и така наречен “щастливи кокошки ”, които станаха нарицателно. Това прави българската продукция по-скъпа, в сравнение с украинската. Там горивата нямат същите акцизи като в България и когато това влезе у нас, българските производители не могат да продадат продукцията си ”, разяснява Гечев.

Украинската земеделска продукция не се създава по стандарти

Според президентския консултант повдигането на възбраната няма да се отрази на цените на продуктите и те ще останат без смяна.

Както Safenews писа, зърнопроизводителите у нас излязоха на митинг. Той е предизвикан от концепцията на ръководещите след 15 септември вносът на украинско зърно още веднъж да се позволи на територията на страната ни.

Според тях ще има съществени загуби за тях, тъй като поради войната цената на украинското зърно е по-ниска, а това прави невероятно оцеляването им на пазара.

България вкара възбрана за импорт на зърно от Украйна през април. От Европейската комисия тогава дадоха обещание поддръжка на българските производители, само че такава и до ден сегашен не е оказвана, споделят зърнопроизводителите.

Европейският съюз заяви, че приключва възбраната за внос на украинско зърно в пет страни, откакто Киев даде обещание да управлява износа.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР