Украинската компания „Енергоатом“, която оперира атомните електроцентрали в страната планира

...
Украинската компания „Енергоатом“, която оперира атомните електроцентрали в страната планира
Коментари Харесай

„Енергоатом“ планира да зареди с гориво от Westinghouse още един енергиен блок


Украинската компания „ Енергоатом “, която оперира атомните електроцентрали в страната възнамерява през тази година да зареди със свежо нуклеарно гориво, създадено от компанията Westinghouse Electric Company дейната зона на енергиен блок №2 на Южно-Украинската АЕЦ. След зареждането това ще е вторият блок, изцяло наведен за подмяна на горивото от съветската ТВЕЛ с това на Westinghouse. Това излиза наяве от изказване на генералния шеф на Южно-Украинската АЕЦ Владимир Лисниченко, представен от украински медии.

„ По-нататъшните ни проекти са ориентирани към реализиране на зареждане напълно с гориво от Westinghouse и на дейната зона на блок №2, в този момент той е зареден с американско гориво до 50 %. Това може да стане през 2020 година “, споделя той. Лисниченко припомня, че през предходната година компанията е заредила напълно с гориво от Westinghouse трети енергиен блок на Южно-Украинската АЕЦ и в този момент той е в режим на опитна употреба.

„ През 2019 година може да приключим опитната употреба с това гориво и да преминем към промишлена. Преминаването на американското гориво към категорията на промишлена употреба ще значи, че това гориво без проблем ще може да се ползва и от други страни, чиито атомни електроцентрали са издигнати по технология от времето на Съветския съюз, като България, Индия, Иран, Китай, Чехия “, прибавя генералният шеф.

Както се прецизира, „ Енергоатом “ реализира план по диверсификация на нуклеарно гориво за реакторите от руски вид ВВЕР-1000. Към сегашния миг нуклеарно гориво, създадено от Westinghouse се експлоатира на 6 от 15 енергийни блока. Внедряването му се възнамерява и на трети енергиен блок на Ровенската АЕЦ през 2021 година

Припомняме, че през 2020 година страната ни би трябвало да се съобрази с условията на Европейски Съюз за диверсификация на нуклеарното гориво и да разгласи търг.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР