Украинската икономика преживява безпрецедентен колапс - производството на стомана се

...
Украинската икономика преживява безпрецедентен колапс - производството на стомана се
Коментари Харесай

Западните пари създадоха нова същност на Украйна

Украинската стопанска система претърпява невиждан колапс - производството на стомана се срина, Брутният вътрешен продукт падна с една трета, гривната се обезцени, а трудоспособното население напусна. Но при всичко това киевският режим продължава да действа, а златните и валутните запаси на страната даже порастват. Този абсурд е елементарно разбираем: в действителност пред нас в действителност към този момент не е Украйна. Западът сътвори нещо напълно друго.

Както знаете, най-печелившият експорт на Украйна през последните години са метал и зърно. Всъщност украинската стопанска система значително се крепеше на това.

Сега, съгласно „ Укрметалургпром “ производството на стомана и валцувани артикули в Украйна през януари 2023 година е спаднало с 85% спрямо преди година. И в тези числа има малко нови неща: заради военните дейности производството е спаднало през цялата предходната година (-70%).

Експортни локомотиви отвън строя

Самите украински експортьори настояват, че заради невъзможността за морски експорт предходната година са изгубили 420 милиона $ доходи от експорт на месец (тоест към 4 милиарда $ годишно). Но в случай че се съди по статистиката, загубите са доста повече, повече от два пъти. Износът на черни метали през 2021 година е дал на Украйна 14 милиарда $, през 2022 година - към пет милиарда. Нека прибавим тук загубите на експортьорите на първични материали от желязна руда: 6,9 милиарда $ през 2021 година и 2,9 милиарда $ през 2022 година Общо за годината - минус 13 милиарда.

Агро-промишленият комплекс на Украйна беше подсилен от договорката за зърно и високите цени на зърното. Но в случай че през 2021 година приходите от зърнени и маслодайни семена възлизат на 22,2 милиарда $, то през 2022 година „ огромната четворка “ (царевица, слънчогледово олио, пшеница, слънчогледово семе) донесе на Украйна единствено 15,2 милиарда $.

Като цяло износът донесе на Украйна 44 милиарда $ през 2022 година (с 24 милиарда $ по-малко от 2021 г.). И в случай че не беше договорката за зърно, Украйна надали щеше да спазари повече от 35 милиарда.

Спадът на износа се дължи основно на загубата на опцията за експорт на артикули от пристанищата - стокооборотът им понижа до 59 милиона тона (153 милиона тона през 2021 г.). Освен това през първата половина на годината доста производители понижиха производството заради пренасяне на индустриални мощности.

Работната мощ се топи

Масовата миграция на работна мощ отвън Украйна имаше негативно влияние върху стопанската система. Преди началото на СВО, Украйна изобрети термина „ присъстващо население “ (населението на териториите, които Киев управлява, минус прогнозния брой трудови мигранти). Бяха 37 милиона души. Бюджетът за 2023 година е формиран в размер на 34,5 милиона души (тези, които са отпътували за Руската федерация или са останали в новите територии на Руската федерация, са извадени). Около пет милиона бежанци в страните от Европейски Съюз би трябвало да бъдат отнети от това число. В началото на 2022 година броят на жителите в трудоспособна възраст е 17,4 млн. души.

Ако приемем, че популацията в трудоспособна възраст е намаляло съразмерно, тогава единствено миграцията би трябвало да е понижила популацията в трудоспособна възраст на Украйна с към 3,8 милиона души (13,6 милиона). Извадете от това почти 0,5 милиона мобилизирани след началото на СВО, както и приблизителните военни загуби (поне 100 хиляди души) и получаваме 13 милиона души. Пазарът на труда обаче се срина още повече: в края на годината 2,6 милиона души бяха публично безработни, оценени на към пет милиона.

От друга страна, бежанските потоци към Европейски Съюз и затворените пристанища се отразиха на вноса в доста по-малка степен – той падна единствено до 55 милиарда $ (69 милиарда през 2021 г.). И това без да се брои контрабандата, чийто размер се усили доста предходната година.

Игри с курса

Такава разлика сред износа и вноса, на фона на спад на Брутният вътрешен продукт от 200 милиарда $ (2021 г.) до към 130 милиарда, значи или обезценяване на националната валута, или валутни интервенции за поддържане на валутния курс. И двете неща се случиха в Украйна.

След началото на СВО действителният пазарен обменен курс на гривната падна от 28 на 36 гривни за $. Правителството и Националната банка резервираха формалния курс на равнище от 29,25 гривни за $ до края на юли, само че по-късно бяха принудени да го девалвират до 36,56 гривни за $ (този курс към момента се поддържа).

Една от аргументите за девалвацията беше казусът с гривната. Общо през 2022 година Националната банка пусна в обращение 400 милиарда гривни. Но половината от тази сума се пръсна на пазара единствено за три месеца (април-юни). Втората причина беше договорката за зърно, подписана ден след девалвацията. Сделката даде валутни доходи - и беше значимо експортьорите да продадат тази валута на пазара.

Както към този момент споменахме, приходите от експорт не избавиха изключително обстановката. Националната банка към момента трябваше да хвърли задгранична валута на пазара. Освен това размерът на интервенциите доста надвишава потребностите на вносителите. Разликата сред износа и вноса възлиза на 11 милиарда $, до момента в който Нов български университет е продал 26,7 милиарда $ през годината.

Резервите не са наранени

Трескавата ликвидация на валутните запаси обаче въобще не се отрази на цената им, те даже набъбнаха от 28 на 29 милиарда $ (началото на 2023 г.). Как е допустимо?

Според разнообразни оценки през 2022 година Украйна е получила от своите съдружници от 28 до 32 милиарда $ заеми и безплатна помощ. Това се показва и от равнището на обществения дълг, което се е нараснало от 57 милиарда (2022) до 71,4 милиарда $ (2023, +14,2 милиарда годишно).

Приблизително същата скица е планувана и за 2023 година Бюджетът на Украйна включва недостиг от 38 милиарда $, което е с пъти повече от плануваното в бюджета в най-смелите години. Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева оцени потребността на Украйна от външно финансиране през 2023 година на 40-48 милиарда $ (до 57 милиарда $ при неподходящ сценарий).

Дарителите към този момент са на път. Тази година Европейски Съюз отпуска заеми на Украйна за 18 милиарда евро, като Украйна към този момент е получила три от тях. Съединените щати са планували 45 милиарда $ за Украйна. Както можете да видите, даже при неподходящ сюжет има задоволително с марж. Въпреки че самият МВФ сега е ангажиран с създаването на стратегия за финансиране на Украйна. Очаква се Украйна да може да получи от него 14-16 милиарда $ в течение на няколко години (5-7 милиарда през 2023 г.).

Безпрецедентна благотворителност и нейното откриване

Милиардите звучат зашеметяващо. Особено в случай че си спомним предходния опит на връзките на Украйна с външни кредитори. Тези нещастни 1,5 милиарда евро на Европейски Съюз, контрактувани за няколко години, изисквайки от Украйна да вдигне мораториума върху износа на дървени трупи. Тогава актуалният президент на Съединени американски щати Джо Байдън сложи изискването за даване на Украйна на 1 милиард $ гаранции по заем от Съединени американски щати за отстраняването на основния прокурор Шокин. А какво трябваше да направи Украйна в подмяна на няколко милиарда $ от МВФ - даже е ужасно да си спомним. Има продажба на земя, продажба на най-големите държавни банки на интернационалните вложители, приватизация на „ Енергоатом “ (оператора на атомната електроцентрала в Украйна), цялостен надзор на интернационалните структури върху финансовия и банковия бранш. Или ето едно от предходните условия на МВФ: бюджетният недостиг е не повече от 188 милиарда гривни. Днес има недостиг от 1,3 трилиона - и фондът не се интересува от това.

Защо им беше жалост да дадат даже стотинки на бедна, само че мирна Украйна, до момента в който Украйна, която загуби земя, население и стопанска система, е безусловно затрупана с пари?

Всяка страна навлиза на международния пазар със своя артикул. Украйна от дълго време стигна до него със зърно и метал - и към момента излиза, макар че в този момент е доста по-малко. Но Украйна овладя нова ниша и продава войната с Русия на останалия свят.

Оказа се, че тази услуга е толкоз търсена, че в Украйна действат две паралелни стопански системи. Традиционна и нова. Там, където има милиарди заеми и безплатни средства, оръжие (което преди единствено съдружниците трябваше да притежават). Всичко това в размер на вашия годишен Брутният вътрешен продукт. Какво, Брутният вътрешен продукт ви падна с 30%? Няма значение, ето различен Брутният вътрешен продукт - заеми и ракети. Само се борете, не спирате.

Едно е да чуеш, че в Украйна сме срещу единния Запад. Тази теза обаче напълно не е празно пропагандно факсимиле. Обединеният Запад в лицето на Съединени американски щати, Европейски Съюз и МВФ е налице, има и услуга, която е толкоз обилно платена. Оръжия, пари, храна, медикаменти, в последно време даже електричество. Всичко това не се създава от украинската стопанска система. А самата Украйна през днешния ден наподобява на кукла-ръкавица на непозната ръка.

Това, с което водиме война през днешния ден, към този момент е половин Украйна. И стопанската система директно удостоверява това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР