Украинската хакерска група Kiborg обяви в Телеграм канала си и

...
Украинската хакерска група Kiborg обяви в Телеграм канала си и
Коментари Харесай

Украински Kiborg хакна клиентската база данни на Алфа банк

Украинската хакерска група Kiborg разгласи в Телеграм канала си и на уеб страницата си, че е получила достъп до данните на всички клиенти на съветската Алфа банк.

В 13:28 ч. московско време банката назова " подправена " новината за приключването на потребителски данни, заяви държавната ТАСС, като се базира на пресслужбата на трезора.

" Данните на клиентите са в сигурност. Личните данни в материала са формирани от няколко инцидентни цифри ", обявиха от финансовата институция.

В 14:27 ч. ТАСС редактира коментара на банката. Сега той гласи:

" Това е фалшификат, няма какво повече да прибавим ".

Хакерите са разгласили част от получените от тях данни. Те съдържат цялостни имена, рождени дати, телефонни номера, както и информация за номерата на картите и сметките на близо 44 000 клиенти на банката.

Сред клиентите на Алфа банк, най-голямата частна банка в Русия, са общо 22 млн. физически лица. Източник на " Важни истории " в хакерската група съобщи, че те възнамеряват да разгласяват цялостната потребителска база в общественото пространство.

От банката към момента не са коментирали хакването на системата и не дадоха отговор на въпроса на публицистите дали възнамеряват да преиздадат карти на всички свои клиенти, с цел да не могат данните им да бъдат употребявани от измамниците. Kiborg твърди, че украински шегобиец под псевдонима Евгений Волнов е съумял да се обади на съсобственика на Алфа банк Михаил Фридман, който коментирал хакването на потребителската база данни по този начин: " Е, дано си върви ".

По-рано хакери от Kiborg проникнаха в базата данни на съветската компания " Сирена травел " и получиха информация за пасажерите на самолетната компания, номерата на полетите и маршрутите от 2007 до 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР