Украинската енергийната компания Нафтогаз, която стопанисва украинската инфраструктура за транзит

...
Украинската енергийната компания Нафтогаз, която стопанисва украинската инфраструктура за транзит
Коментари Харесай

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна


Украинската енергийната компания " Нафтогаз " , която стопанисва украинската инфраструктура за пренос и доставки на природен газ, заяви, че тази заран съветската арамия е атакували две подземни газохранилища. Самите уреди не престават да работят и експертите към този момент са почнали да работят по разпродажба на последствията от офанзивата.

Сътрудници и чиновници на компанията не са потърпевши при обстрела.

До този миг в границите на войната и двете страни за избягвали удари по инфраструктурата, която обслужва контракта за пренос на природен газ. 

" Нафтогаз " е компанията, която обслужва преноса на съветски природен газ през Украйна към Европа. Към момента работещ е единствено единият маршрут на директни доставки , другият бе оперативно спрян още първото лято на войната, 2022 година, поради непосредственост на фронта до оборудванията.

Срокът на контракта за пренос на природен газ изтича в края на тази година, а " Нафтогаз " разгласи към този момент, че договаряния за продължаването му не се водят. Така че най-вероятно 2025 година той няма да бъде възобновен. 

Припомняме, че преди началото на войната на Русия против Украйна през 2014 година се развихри и енергийна война - за договорите за транспорт и доставка.

Междувременно министерството на енергетиката на Украйна заяви, че е нанесен " масиран удар " против обекти на енергийната инфраструктура в Харковска, Запорожка, Лвовска, Киевска и Одеска области благодарение на дронове и ракети.

В Одеска и Запорожка област е развалено съоръжение на високоволтови подстанции. В областите Лвов, Харков и Киев по време на въздушния удар е било изключено съоръжение на уреди за произвеждане на електрическа енергия ", се споделя в известието, без да се прецизира детайлности за ударените уреди.

Информация излезе и от енергийната компания " Центрнерго " - вследствие на съветския удар тази нощ е била изцяло разрушена Триполската топлоелектрическа централа -  най-голямата в Киевска област. В края на март и началото на този месец систематично бе удряна и  Змиевската топлоелектрическа централа в Харковска област

В момента в Киевска област е осъществено оперативно превключване на мрежата, по тази причина и жителите на региона не престават да имат електричество, а водоподаването също е обновено.

Равносметката на военновъздушните сили на Украйна от тазнощната офанзива на съветската войска: 82 въздушни цели са летели по украинските области и уреди: 

20 крилати ракети Х-101/Х-555 (пуснати от Саратовска области от стратегически бомбардировачи Ту-95МС). 16 са свалени.

6 балистични ракети " Кинжал ", вид Х-47М2 ( пуснати от изтребители МиГ-31К от Тамбовска област). Съдейки по известието на Военновъздушни сили те не са били свалени.

12 балистически ракет С-300, пуснати от Белгородска област. Те също не са били свалени.

40 безпилотни летателни апарата " Шахед ", от които 39 са свалени. Изтреляни са от Приморско-Ахтарския регион и от нос Чауда, Крим.

4 управляеми авиоракети Х-59, пуснати от окупираните елементи на Запорожка области. Две от тях са били свалени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР