Украинска държавна фирма саботира ремонта на военните хеликоптери Ми -

...
Украинска държавна фирма саботира ремонта на военните хеликоптери Ми -
Коментари Харесай

Защо падна военният хеликоптер?

Украинска държавна компания саботира ремонта на военните хеликоптери Ми - 17. Това разгласи още през декември предходната година военният министър Красимир Каракачанов.

Според него жалбата на компанията е забавила неотложния ремонт на бойните машини.

Състоянието на българската бойна авиация и случаите с жертви тежат на съвестта на политиците ни, съобщи пред радио „ Дарик” полковникът от запаса Любен Лозанов. Той дълги години дава отговор за сигурността на полетите в Щаба на Военновъздушни сили.

Според него главната причина за проблемите в армията и авиацията в частност е, че промяната се прави без присъединяване на експертите. Полк. Лозанов допусна, че до случая край авиобаза Крумово се е стигнало поради проблем с опашния винт.

Украинската държавна компания "Укроборонпром " от холдинг "Украинмаш " апелира пред Комисията за защита на конкуренцията решението на министерството на защитата да договаря с РСК МиГ за удължение на ресурса на 15 наши изтребители МиГ 29, съобщи още през декември военният министър Красимир Каракачанов. Тази компания стопира и процедурата за ремонта на хеликоптера Ми-17.

"Същата тази компания преди няколко месеца апелира и контракта за ремонт на хеликоптера Ми-17. За мен това е бойкот, тъй като след един сходен опит преди няколко месеца, правиш различен опит доста ясно осъзнавайки, че няма по какъв начин да участваш в такава процедура и няма по какъв начин да ти бъде предоставено това, защото не си лицензиран ", разяснява военният министър.

При полетите в авиацията постоянно има риск. За секунди може да се развие спешна обстановка, при която на практика нищо не може да се направи, разяснява о.р. полк. Лозанов. Като допустима причина за случая нощес той уточни проблем с опашния винт.

"За да няма произшествия и спешни обстановки в авиацията, би трябвало да има изправни, ремонтирани, добре поддържани самолети, обезпечени с летци, които да летят задоволително доста, с цел да ги експлоатират безвредно. Българските водачи летят по 30 часа годишно, а водачите в НАТО летят сред 200 и 300 часа ", съобщи полк. Лозанов.

По негови думи българските политици са почнали да вършат промени без експерти, като по този метод са посочили голямо неуважение към тази сфера. "Което води до некадърно ръководство и рискови последствия ", уверен е той.

Ситуацията няма да се промени до момента в който не се промени отношението на политиците и ръководещите към армията като нужен детайл на държавността и към авиацията като характерна сфера, при която се върви „ по ръба на бръснача”, уточни още ген. Лозанов.

И малко ретроспекция - на 1 август 2016 година актуалният президент Румен Радев подаде оставка като пълководец на Военновъздушни сили. Няколко дни по-късно Радев изясни претекстовете си и съобщи, че българската авиация е приземена.

"Съгласно техническата документи за употреба на самолетите МиГ 29, няма нито един изправен аероплан и не би трябвало да лети нито един аероплан, а фактът, че има летящи самолети е само по самодейност на българските военновъздушни сили с поетия риск и отговорност за удължение на техническия запас, сами, без да им е работа. Нашите летци летят пет пъти по-малко от стандартите на НАТО за успеваемост и сигурност ", сподели тогава Радев.

През 2017 година от изявление на премиера Бойко Борисов стана ясно, че в идващите няколко години не можем да чакаме закупуването на нови изтребители. Той се усъмни в процедурата по избора на шведските "Грипен " и съобщи, че авиацията е последната част на армията, която би трябвало да се модернизира.

"Ще купуваме, когато станем подготвени. Тази войска единствено от изтребители ли се състои? Ген. Боцев споделя, че сухопътните войски са в окаяно положение. И за тях би трябвало. Адмиралите споделят: "Нямаме кораби, заливаме ги с бетон, с цел да не потъват ". И за тях би трябвало. Освен това, самолетът не е най-важното в една войска, а сухопътните сили. Самолетите би трябвало да са последни ", уточни Борисов тогава.

На 24 октомври 2017 година водачите от авиобаза „ Граф Игнатиево” отхвърлиха да проведат плануваните си за деня полети, напомня радио „ Дарик “. Тогава летателният състав всеобщо рапортува, че се усеща психически неприспособим да лети, като е носено само бойното дежурство по т. наречената „ еър полисинг” система на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР