Украинка работи като парамедик и има собствена доброволческа военномедицинска организация.

...
Украинка работи като парамедик и има собствена доброволческа военномедицинска организация.
Коментари Харесай

Във всяка килия има портрет на Путин. Как жена, която спасява ранени войници, беше кръстена Звяр

Украинка работи като парамедик и има лична доброволческа военномедицинска организация. Руските сили я залавят, до момента в който се пробва да избави дами и деца от Мариупол. Макар че кремълската агитация безусловно я демонизира, най-после тя е освободена. Сега споделя какво е претърпяла.

След анексията на Крим от Русия през 2014 година и началото на последвалия боен спор в Източна Украйна Юлия Паевская стартира да работи като фелдшер. В родината си тя е известна с прозвището Тайра, каквото е потребителското ѝ име във видеоиграта World of Warcraft. Тя се трансформира в героиня поради активността на организацията ѝ "Ангелите на Тайра ".

Популярността ѝ пораства и в Русия, само че с противоположен знак. Там тя е демонизирана и за нея даже е сниман агитационен филм със заглавие "Жената с прякор Звяра ". Настроенията по неин адрес измежду проруските деятели стигат до апели да бъде екстрадирана в самопровъзгласилата се "Донецка национална република ", с цел да бъде екзекутирана там.

През март Паевская попада под съветски плен на изхода на Мариупол при опит да изведе от обсадения тогава град локални дами и деца с рейс. През юни Тайра въпреки всичко е освободена при замяна на военнопленници.

"Организирах рейс, събрах дами и деца, които бяха в мазето на болничното заведение, и планирах да ги закарам в Запорожие. Бях безусловно сигурна, че ще бъде както постоянно, когато доброволци са извеждали цивилни. Никога не е имало проблеми. Но стопираха рейса и очевидно незабавно ме разпознаха ", споделя тя пред украинската редакция на Радио Свобода.

Предишния ден Паевская дава на репортерите на АП неповторими фрагменти от обсадения Мариупол и руснаците явно към този момент знаят това. Прикрепената към тялото ѝ камера е записала 256 гигабайта, показващи напъните на екипа ѝ да избавя ранени бойци - както украински, по този начин и съветски.

Отвеждат я без да ѝ изясняват каквото и да е. Първият ѝ разпит е три дни по-късно, когато към този момент е в Донецк. Руснаците стартират с изказванието, че тя е от батальона "Азов ", което за тях е закононарушение. Опитват се да изтръгнат и самопризнание.

"Но родителите ми ме научиха да не неистина. И не съм лъгала, не съм от "Азов " и в никакъв случай не съм била. Повтарях това от самото начало ", споделя Тайра.

Тогава руснаците фабрикуват версията, че е умъртвила родителите на две сирачета, които са пътували в рейса - мотив да я нарекат Звяра. Докато е в ареста, върху нея и другите пленници ползват непрестанен психически напън.

"Постоянно се пробват да ти промият мозъка. Пеехме съветския химн най-малко по три пъти дневно. Понякога даже до двадесет. И ревизират - в случай че не се научил химна, те бият. А във всяка килия висеше портрет на Путин ", споделя още Паевская.

Килията, в която е затворена, е три на шест метра, и в нея са събрани 22 дами. Едновременно, съвсем два месеца. Те спят на 10 двуетажни койки, които са в доста неприятно положение. Една от дамите е бременна в седмия месец. Докато Тайра е там, тя не е освободена.

Потвърждава, че информацията, че в ДНР човек може да получи смъртна присъда. Казва, че е била застрашена от разстрел поради неуместни обвинявания, на които някой ден всички ще се смеят.

Неочаквано обаче, един ден малката врата на отвора, през който им дават храна, се отваря, и пазачът ѝ споделя: "Тайра, събери си нещата, излизаш. " Качват я в кола, откакто доста деликатно е изведена с торба на главата. Когато се отдалечават, тя пита къде отиват.

"Казаха ми: "Разменяме те ". Това беше всичко. "

Тя не крие, че се усеща огромна късметлийка, тъй като още когато я пленяват, е посъветвана сама да постави завършек на живота си, тъй като жива няма да си тръгне от Донецк.

После, до момента в който е с белезници на ръцете, с ориентирана лампа към лицето, идва екип от съветски ефирен канал, който снима разпита ѝ. Скоро тя схваща, че й задават по този начин въпросите, че след това да могат да инсталират отговорите ѝ в избрана посока. Тогава Тайра стартира да поправя това, което споделя. Въпреки това е показана във кино лентата като "нацистка " и "убийца ", която се занимава с търговия с органи. И наречена Звяра.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР