Ужилването от оса или пчела е често срещано през топлите

...
Ужилването от оса или пчела е често срещано през топлите
Коментари Харесай

Какво да правим при ужилване от пчела и оса

Ужилването от оса или пчела е постоянно срещано през топлите месеци. Оказва се, че носенето на по-светли облекла ще ни защищити, тъй като тези инсекти били привлечени от тъмните цветове. Препоръчва се също, когато пчела или оса стартират да летят към вас, да не ръкомахате и да не се пробвате да я изгоните. Вашите придвижвания нервират пчелата или осата и шансът да ви ужили е по-голям.

Друго, което може да провокира насекомите, са мощните и натрапчиви миризми. Ако въпреки всичко пчелата се е докопала до вас и е съумяла да ви ужили, първото нещо, което би трябвало да предприемете, е да махнете жилото. Можете да се опитате да го извадите с пръсти, само че не е изключително елементарно – най-добре е, в случай че имате нож, с който да минете по кожата, или в случай че носите у себе си пинсета.

 Тютюн

След това ужиленото място може да се третира с разнообразни естествени средства. Най-разпространеният способ за лекуване е натъркването на мястото със скилидка чесън. Освен нея обаче ефикасни са и невенът, сокът от магданоз (могат да се наложат и листа), както и листата от бъз – натъркайте мястото с листото.

В случай че на мястото се появи издутина, първо измийте мястото с вода и сапун, след което наложете компрес от оцет и вода. Правете това няколко пъти денем. За облекчение на болката, може да се сложи леден компрес на ужиленото място.

Лапата от тютюн също е сполучлив способ за лекуване на ужилено. Необходима ви е една цигара – разкъсайте я и навлажнете тютюна. След това наложете тютюна на мястото и направете превръзка, само че не стягайте прекомерно.

По-сериозният проблем при ужилване от оса или пчела е възможната алергична реакция. Тя може да бъде лека и да се прояви единствено като по-голямо зачервяване, мощен сърбеж, оток към устните, очите, ушите, шията, слабините.

Има обаче и хора, които са мощно алергични към отровата на тези инсекти – при тях се появява зной, проблем при преглъщане, стягаща болежка в региона на гърдите, ниско кръвно налягане и прочие При сходни признаци е наложително незабавно да потърсите доктор. Специалист е необходим и в случай че осата или пчелата ви ужилят в региона на устата или носа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР