Заболяванията на зъбите при декоративните зайчета, а и не само,

...
Заболяванията на зъбите при декоративните зайчета, а и не само,
Коментари Харесай

Да предпазим зайчето от проблеми със зъбите

Заболяванията на зъбите при декоративните зайчета, а и освен, са постоянно срещан проблем. Специалистите считат, че те са в основата и на редица други болести - стомашно-чревни, очни, инфекциозни. Зайците са растителноядни, като в естествената си среда се хранят с огромно многообразие от тревни и дървесни типове. Уникално свойство на заешките зъбки е, че порастват непрестанно през целият им живот.

Генетичното влечение е постоянно срещан проблем, изключително при представителите на декоративни породи. За страдание колкото и красиви типове зайчета да има, в резултат на близкородственото кръстосване доста от тях се раждат с неправилна захапка.

В резултат на това резците не се трият един в различен и израстват прекалено дълги, изкривявайки се в неестествени форми. Такива зайчета се нуждаят от здравна помощ и постоянни корекции на зъбите на всеки 1-2 месеца. В някои тежки случаи, когато болестта е в напреднал етап, се постанова екстракция на резците.

Друга значима причина за стоматологичните проблеми при зайчета е неправилното хранене. Много зайци получават най-вече зърнени смески или гранули. Въпреки че са основана особено за декоративните породи зайци, посредством тях животните получават прекалено много калории, съвсем без да дъвчат.

При огромен % от домашните зайчета са налице дефицит на калций, витамин D, витамин С. Липсата на придвижване и на слънчева светлина също са предразполагащи фактори.

 Да предпазим зайчето от проблеми със зъбите

Ранните признаци на проблеми в тази област нормално са неразбираеми и постоянно остават незабелязани от притежателите на заека. Най-характерният симптом обаче е смяна в питателните привички – нормално отвод от по-твърди храни. Друг признак е, когато заекът има вкус, хваща храната в уста, само че след това я изпуска.

Основният метод да предпазите вашето зайче е вярното хранене. Смесеното ливадно сено е най-важната част от диетата и би трябвало всеки ден да се дава в значителни количества без ограничавания.

Добавяйте висококачествени гранули за декоративни зайци единствено по 1-2 супени лъжици на ден, с цел да не допуснете затлъстяване. Ако е допустимо, погрижете се за физическата интензивност на вашия домакински любим отвън клетката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР