Уилям Падила-Браун е самоук учен и миколог, чиято страст към

...
Уилям Падила-Браун е самоук учен и миколог, чиято страст към
Коментари Харесай

Кралят на гъбите: Бих могъл да правя това до края на живота си

У илям Падила-Браун е самообразован академик и миколог, чиято пристрастеност към гъбите води до нови открития. Той образова и други жители, като в същото време работи за построяването на по-здравословен и по-устойчив свят. 

Това заяви ръководителят на журналистът на Voice of America (VOA), Арън Федор в своя репортаж. Видео материалът бе оповестен през септември 2022 г.  

“Бих могъл да върша това до края на живота си. Просто да се смотавам в гората, да седнал съм на земята и виждам гъби с моите другари ”, споделя Уилям Падила-Браун. 

“Израснах в града и родителите ми не са имали връзка с природата. Познавах единствено гората, любувах се на дърветата ”, споделя Браун. 

“Определено се разхождам по мицели (мрежа от гъби) сега. Навсякъде към нас има мицел, който разгражда мъртвите листа на земята, умиращия растителен материал. Мицелът е тялото, а гъбите са плодът ", споделя мъжът, до момента в който фрагменти демонстрират, по какъв начин Уилям се раз разхожда в гората. 

“Мисля, че гъбите за първи път се появиха в живота ми в гимназията, тъй като доста деца ги опитваха (психеделични гъби). Това беше нещо, което просто се въртеше непрекъснато в мозъка ми. Започнах да ги проучвам. Нямаше никой в радиус от 100 км, който да отглежда гъби. Нямаше от кого да се науча, по какъв начин да отглеждам гъби ”, споделя той.  

“Напуснах гимназия. Това беше едно от най-лудите неща в живота ми, или по този начин смяташе майка ми, тъй като тя имаше научен генезис и искаше да отида в лицей. Но аз я уверих, че няма да спирам да изучавам ”, споделя Браун. 

Уил стартира да учи пермакултура (взаимодействието с природата и грижата за земята и хората), физика, микология и други науки посредством книги и интернет. Започва да отглежда гъби в килера си, оповестява VOA

Когато е на 20, след раждането на сина му Лео, Уил напуща работата си в ресторант и стартира да отглежда гъби на цялостен работен ден. Той основава MycoSymbiotics и започва фестивал на гъбите и изкуствата. 

“Вече седем, осем години образоваме хората. Хиляди и хиляди хора с нашите ползи за това, по какъв начин отглеждаме гъби, по какъв начин извличаме дестилат от тях ”, посочва  ученият. 

“Тук, в Съединени американски щати, доста хора натъртват на развъждането на закрито, което изисква доста електричество. Тук, на открито в гората, сме заобиколени от чист въздух и доста О2, духа вятър от самото начало. Не ни би трябвало вентилатор. Никога не би трябвало да се тревожим за пресен въздухообмен. И всякога, когато вали, се радваме на обилие от гъби ”, споделя самоукият специалист. 

“През 2015 година, откакто стартирах първия фестивал, един от моите другари откри гъба кордицепс по време на събитието и ми я даде. Успях да клонирам гъбата в домашни условия. Започнах да диря из интернет информация за това, по какъв начин се отглеждат тези гъби. За моя изненада съвсем нямаше информация на британски ", споделя Браун. 

Започнах да виждам тайландски видеоклипове в YouTube и просто следях, какво точно  вършат. Така съумях да разработя техники и да пиша за тях. През 2017 година разгласих първата си книга, която споделя по какъв начин да култивираме гъби кордицепс. Моята книга беше първата англоезична литература в света, която разглеждаше този проблем, споделя специалистът. 

Кордицепсът е скъп, тъй като проучванията демонстрират, че могат да покачат силата , като подобрят метода, по който тялото ви употребява О2. Учените също по този начин изследват капацитета им да забавят растежа на тумори, оповестява VOA

Уил е пионер в развъждането на кордицепс в Съединени американски щати, предава  VOA .

 Очаква се пазарът на медицински гъби да надвиши 50 милиарда $ до 2025 година , показва порталът. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР