Уилям Делбърт Ган е може би най-загадъчният от всички познати

...
Уилям Делбърт Ган е може би най-загадъчният от всички познати
Коментари Харесай

Мистериозният живот на легендарният търговец Уилям Ган

Уилям Делбърт Ган е може би най-загадъчният от всички познати търговци в историята. Известен е с това, че употребява геометрията, астрологията и античната математика за предсказание на събитията на финансовите пазари и исторически събития, комерсиалните тактики на Ган към момента се употребяват необятно през днешния ден, дълго след гибелта му през 1955 година Учениците на Ган настояват, че е бил един от най-успешните търговци на акции и артикули, който в миналото е живял, до момента в който критиците настояват, че няма съответни доказателства, че в миналото е направил огромно благосъстояние от спекулациите си. Дали Ган е бил  страхотен търговец или просто гуру, който печели от продажбата на книги и провеждането на семинари?

Уилям Ган е роден през 1878 година в Луфкин, Тексас, първото от 11 деца в оскъдно семейство памукоберачи. Той не е приключил учебно заведение, защото трябвало да бъде у дома, с цел да работи във фермата. Образованието му идва основно от Библията (той е отгледан баптист), която той употребява, с цел да се научи да чете, и от складовете за памук, където научавал доста за търговията със артикули. Ган стартира кариерата си, като работи в брокерска компания в Тексаркана и посещава бизнес учебно заведение през нощта.

През 1903 година, година откакто стартира да търгува на фондовите и стоковите пазари, Ган се мести в Ню Йорк, с цел да работи в брокерска компания на Уолстрийт. Скоро отваря лична брокерска компания, WD Gann & Company. По-нататък той създава капиталовата си тактика като брокер, като следи грешките, позволени от своите клиенти и се учи от тях.

През 1919 година Ган стартира да разгласява ежедневна пазарна сводка, наречена Бюлетин за предложение и търсене, обхващащ акции и артикули и правейки годишни прогнози. През 1923 година той започва друга поредност, в която дава съответни търговски рекомендации. Освен това той е написал редица книги през целия си живот, в това число “Тунел през въздуха ” (кодиран разказ за научна фантастика, съдържащ някои от главните му идеи) и “45 години на Уолстриит ”. “Тунел през въздуха ”  била по-скоро приказен роман за бъдещето и самолетите, само че читателите виждат в нея предсказания за нападението на японците против Пърл Харбър и откриват забавни търговски тактики. След Втората международна война Ган сключил още една сполучлива договорка.

Твърди се, че той е спечелил на борсата повече от 50 млн. $. Интересна информация е, че Ган не давал препоръки на своя сътрудник в издателството за книги, под претекст че той не си заплаща, с цел да ги получи. Макар че бил изобилно богат, Уилям не правел гратис нищо и треперел за всеки $.

Ган постоянно цитира Книгата на Еклисиаст, глава 1, стих 9: „ Това, което е, е това, което ще бъде, това, което се прави, е това, което ще бъде направено, и няма нищо ново, под слънцето. “ Той вярвал, че всичко, което се случва на пазарите, има исторически ориентири. По създание всичко се е случило преди и в последна сметка ще се повтори. Той учи античната геометрия и астрология, с цел да изследва по какъв начин пазарните събития и съответните цифри се повтарят през разнообразни времеви цикли.

На тези цикли той декларира: „ За да постигнете триумф, би трябвало да продължите да изучавате предишното, защото пазарът в бъдеще ще бъде повтаряне на предишното. Ако разполагам с данните, мога да схвана посредством проучване на цикли по кое време ще се случи несъмнено събитие в бъдеще. Ограничението на бъдещите прогнози, учредени на точния математически закон, е лимитирано единствено заради липса на знания за точните данни за предходната история, от които да се работи. “

През 1909 година за 25 работни дни той сключил 286 покупко-продажби, от които единствено 22 са били на загуба. Иначе казано, той спечелил в 92% от случаите. През 1933 година Ган сключил 479 покупко-продажби и спечелил в 422 от тях, а началният му капитал повишен с 4000 %. По-късно той посочил по какъв начин хилядата $, които вложил през 1915 година в акции на компанията Ю Ес Стийл (US Steel), през 1935 година нарастнали на 6.8 млн. $.

За разлика от другите анализатори, той планувал не въз основа на цените, а на времето. Уилям предсказал края на Първата международна война. Знаейки това, някои предприемчиви хора създали милиони на пазара, въпреки че тогава към момента доста малко хора вярвали на Ган. Той предсказвал с акуратност до дни всички промени на пазара и вследствие на това предсказал началото на Голямата меланхолия, аргументите за нея, както и края й. Докладът, в който е разказано всичко това, и до ден сегашен се учи. Точността на посочените в него данни е поразителна. Повечето от пророчествата си Ган правел една година авансово.

Той дефинира редица значими времеви цикли, като преглежда 60-годишния цикъл като най-съществен. Той декларира: “ Най-големият и най-съществен цикъл от всички е този, който се повтаря на всеки 60 години или в края на третия 20-годишен цикъл.

Той слага и огромен акцент върху 90-годишния цикъл, който, съгласно бранителите на Ган, предвижда евентуалната финансова рецесия, настъпила през 2019 година През 2019 година се навършват 90 години след финансовата рецесия от 1929 година

Едно от най-силните доказателства, утвърждаващо репутацията на Ган като занаятчия търговец, излиза от публикация на Ticker and Investment Digest от 1909 година на Ричард Д. Уикофф, добре уважавана фигура на Уолстрийт по това време. Статията разказва представянето на Ган, записано от самостоятелен наблюдаващ: „ През месец октомври 1909 година, за двадесет и пет пазарни дни, Уилям Ган прави, в наличието на наш представител, двеста осемдесет и шест транзакции с разнообразни акции и в дългата и късата страна на пазара. Двеста шестдесет и четири от тези транзакции доведоха до облага и двадесет и две загуби. Капиталът, с който оперира, се удвоява 10 пъти, тъй че в края на месеца той е имал хиляда % от първичния си марж. “

В другия завършек на спектъра, Александър Елдър, в книгата си „ Търговия за живот “ от 1993 година, показва по-скептично мнение, употребявано по-късно като доказателство от съперниците на Ган.

През 1954 година Ган получава инфаркт. През 1955-а лекарите му откриват рак и той умира същата година на седемдесет и седем годишна възраст. Според осведомени, откакто умира целият капитал на Ган, дружно с къщата му, бил оценен единствено на 100 хиляди $. Така че Ган оставил след себе си още една мистерия – къде са изчезнали неговите милиони?

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР