Уестингхаус Електрик Къмпани, в консорциум с още 8 европейски партньори,

...
Уестингхаус Електрик Къмпани, в консорциум с още 8 европейски партньори,
Коментари Харесай

Уестингхаус обяви готовност да доставя гориво за руските реактори ВВЕР-440 в Европа


Уестингхаус Електрик Къмпани, в консорциум с още 8 европейски сътрудници, сполучливо приключи плана за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за съветските реактори в Европейски Съюз, които разчитат на нуклеарно гориво от Русия, оповестиха от американската компания.

Финансираният от Европейски Съюз план целеше лицензирането на снабдители на различно нуклеарно гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в Европейски Съюз. Четири страни от Европейски Съюз, в това число България с АЕЦ „ Козлодуй “, експлоатират нуклеарни реактора с подобен дизайн, които все още са напълно подвластни от доставките на съветски производители на нуклеарно гориво.

С оглед постигането на енергийна самостоятелност консорциумът създаде концептуално произвеждане на различно нуклеарно гориво. В рамките на плана групата дефинира и по какъв начин да се възвърне веригата за произвеждане и доставка, с цел да се основат и доставят горивните системи за нуклеарните реактори, проектирани с съветска технология – ВВЕР-440. В плана бе употребен експлоатационния опит на Уестингхаус и ENUSA за атомната електроцентрала „ Ловиза “. В интервала от 2001 до 2007 година Уестингхаус дружно с ENUSA, е доставяла ВВЕР-440 гориво от завода си в Престън, Англия, за АЕЦ „ Ловиза” (Финландия) в количества, гарантиращи едногодишен цикъл за презареждане на реактора. Освен производството на нуклеарно гориво, консорциумът е подсигурил обвързваните с него способи да могат да се ползват за лицензиране и потребление на новия вид нуклеарно гориво.

" Този план ни приготви доста добре за производството и доставката на гориво за реакторите ВВЕР-440, предопределени за европейските комунални услуги и по този метод сътвори съответна опция на днешния единствен източник на гориво ", сподели Азиз Даг, вицепрезидент и изпълнителен шеф на Уестингхаус, Северна Европа. " Много от страните от Източна Европа разчитат главно на нуклеарната енергетика и по тази причина усилването на енергийната им сигурност е стратегически доста значимо ", добави още той.

От септември 2015 година Уестингхаус е координатор на плана, прочут като ESSANUF (Европейски доставки на безвредно нуклеарно гориво). Неговата цел е лицензирането на снабдители на различно нуклеарно гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в Европейски Съюз. Партньорите в консорциума, изпълняващ плана, са: VUJE, ÚJV Řež, Технологичен университет Лапеенранта (LUT), Национална нуклеарна лаборатория (NNL), NucleoCon, Национален теоретичен център „ Харков “ към Института по физика и технологии (NSC KIPT), Съвместният проучвателен център на Европейската комисия в Карлсруе (JRC-Карлсруе) и Enusa Industrias Avanzadas (ENUSA).

Европейското финансиране на ESSANUF се обезпечава по „ Евратом “ - стратегия за научни проучвания и образование наЕС (2014-2018г.), която е част от „ Хоризонт 2020 “ (H2020) - стратегия за научни проучвания и нововъведения към Европейски Съюз (Споразумение за безплатна помощ 671546).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР