УЕФА прие промени във формата на Шампионска лига и Лига

...
УЕФА прие промени във формата на Шампионска лига и Лига
Коментари Харесай

По 4 отбора от Испания, Германия, Англия и Италия директно в групите на Шампионска лига

УЕФА одобри промени във формата на Шампионска лига и Лига Европа, които ще влязат в действие от идващия сезон. Промените засягат квалификационната фаза и метода, по който отборите ще се класират за груповата фаза на двата шампионата.

В групите на най-престижния европейски клубен шампионат към този момент ще влизат непосредствено 26 тима - спечелилите от последното издание на Шампионската лига и Лига Европа, по 4 тима от Испания, Германия, Англия и Италия, по два от Франция и Русия и първенците на Португалия, Украйна, Белгия и Турция. Шампионът на Чехия също може да откри място непосредствено в групите, в случай че спечелилият в Шампионска лига към този момент се е класирал от шампионата си. Ако това се отнася за спечелилия в Лига Европа, непокътнато място в груповата фаза ще има за третия във Франция.

Нова значима смяна е, че всеки тим, който взе участие в квалификациите на Шампионска лига, ще има опция да взе участие и в Лига Европа при отпадане. Това значи, че даже българският първенец да бъде отхвърлен още от първия си противник, той ще има късмет да тества шанса си във втория по мощ европейски шампионат. Схемата с шампионски и нешампионски поток се резервира, като от шампионския ще бъдат излъчени още четири участника в груповата фаза, а от другия - два. Отборите, отпаднали в плейофите за влизане в Шампионска лига, ще намират място в груповата фаза на Лига Европа.

В груповата фаза на Лига Европа непокътнато място ще имат 17 тима, а потоците още веднъж ще бъдат два - на тимовете, отпаднали от пресявките в Шампионска лига (8 места в групите) и на отборите, непосредствено почнали присъединяване в Лига Европа (13 места в групите).

Другата най-интересна смяна е обвързвана със станалия емблематичен начален час на мачовете от Шампионската лига - 21:45. Срещите и от двата европейски шампионата към този момент ще имат два начални часа - 19:55 и 22:00 часа българско време. Няма смяна в провеждането на шампионатите от груповата фаза нататък. Финалът на Шампионската лига през 2019-та година ще се организира на 1 юни (събота) на новия стадион на Атлетико Мадрид - " Уанда Метрополитано ", а на Лига Европа - на 29 май (сряда) на Олимпийския стадион в Баку. Мачът за Суперкупата на Европа през 2018-та година ще се играе на 15 август в Талин. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР