Удължават забраната за износ на инсулини с още един месец.

...
Удължават забраната за износ на инсулини с още един месец.
Коментари Харесай

Удължават забраната за износ на инсулини с още един месец

Удължават възбраната за експорт на инсулини с още един месец. Тя ще важи до края на март. Според Здравното министерство това е методът да обезпечат достъп до терапия.

Проверки на Агенцията по медикаментите и РЗИ в близо 360 аптеки в страната посочила, че има проблеми с обезпечаването на общо 8 типа инсулини.

Наличности в страната има, само че поради проблеми при търговците на едро те не стигат до аптеките, настояват от Министерството на здравеопазването.

В последните дни се появиха сигнали, че три типа инсулини на един производител се намират мъчно в аптеките в страната.

" Тази драма с дефицитът на някои медикаменти в действителност се оказва прекомерно пресилена ", съобщи здравният министър проф. Христо Хинков.

В края на предходната седмица от Асоциацията на паралелните търговци с медикаменти получили информация за наличностите от трите типа инсулини по Закона за достъп до социална информация. Анализът им посочил, че огромна част от тях са в склада на производителя.

" От тези представени от Изпълнителната организация по медикаментите над 64 000 опаковки от трите проблеми инсулина се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. 3044 са опаковките, които са разпределени в четирите огромни търговеца на едро с медикаменти ", добави Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ.

" Това е буферно количество, което задоволява потребностите на страната за 3 месеца и на всеки търговец на едро, който е изискал да бъде екипиран с този лекарствен артикул надлежно може да си го закупи ", разяснява проф Илко Гетов, зам.-министър на опазването на здравето.

" Нямаме арестувани количества при нас - търговците на едро с медикаменти. Ежедневно сме проверявани от институциите - те откриват какви са наличните количества. Те се разпределят навреме в аптечната мрежа и няма никакво задържане, убеждавам ви ", добави Оля Василева, изпълнителен директорна БАТЕЛ.

От Здравното министерство настояват друго.

" Проблемът с неналичието на инсулин и други лекарствени артикули в аптеките е заради незадоволително положителната работа на търговците на едро. Те не доставят безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях. Не поддържат задоволителни количества ", съобщи проф. Илко Гетов.

Търговците на едро отхвърлиха обвиняванията. И обявиха, че от министерството не са ги търсили за казуса с инсулините. А преди конференцията в Здравното министерство разясниха.

" Трудно ми е да обясня за какво непрестанно се употребяват търговците на едро с медикаменти, като някакво звено, към което да се насочи казусът. Призовавам институциите да си свършат работата, да осъществят надзор и да се види къде е казусът ", добави Оля Василева, изпълнителен шеф на БАТЕЛ.

От Агенцията по медикаментите обясниха,че връзките сред производители, търговци на едно и аптеки са търговски, наказания за забавени доставки в закона не са планувани, а и проверяващите мъчно могат да схванат къде по веригата е казусът.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР