Удължават противоепидемичните мерки срещу COVID-19 у нас. Това става ясно

...
Удължават противоепидемичните мерки срещу COVID-19 у нас. Това става ясно
Коментари Харесай

Удължават мерките срещу COVID-19 с още седмица

Удължават противоепидемичните ограничения против COVID-19 у нас. Това излиза наяве от, оповестена в уеб страницата на здравното министерство.

Тя влиза в действие от 3 ноември (четвъртък) и ще е в действие една седмица - до 9 ноември.

Ето какви са рестриктивните мерки съгласно документа:

1. Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, профилирани институции за даване на обществени услуги и в обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни, са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост.

Изключение от условието за носене на защитна маска за лице се позволява за деца до 6-годишна възраст.

2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити публични места, на които има скупчване на хора да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 м.

3. Всички работодатели, органи по назначение и управления на висши учебни заведения да провеждат провеждането на противоепидемични ограничения, както следва:

а) постоянно проветряване и стерилизация според алгоритъм;

б) недопускане до работните пространства и в пространствата на висшите учебни заведения на лица с прояви на остри респираторни заболявания (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на личния състав, преподавателите и студентите за вярна хигиена на ръцете, според посоченото в Приложение № 3 и обезпечаване на сапун и вода и дезинфектант.

4. При опция и по преценка лицата по т. 3 да провеждат и отдалечена форма на работния развой (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

5. Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите, с изключение на ограниченията по т. 3, ползват и следните противоепидемични ограничения:

а) провеждат активността си по метод, който обезпечава спазването на отдалеченост минимум от 1,5 м. сред лицата, на които се дават съответните услуги в пространствата и прилежащите към тях площи на открито;

б) обезпечават дезинфектант за ръце на входа на обекта;

в) слагат на видно място осведомителни табели или осведомят по различен метод потребителите на услуги за задължението за съблюдаване на физическа отдалеченост, а за обектите по т. 1 - и за задължението за носене на защитна маска за лице при посещениетона съответния обект.

6. Лицата, предоставящи административни и други услуги на жители да употребяват средствата на осведомителните и информационните технологии и при опция да дават съответните услуги в електронна среда.

7. Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

Противоепидемичните ограничения по 3 и 5 са наложителни за използване от всички работодатели/органи по назначение и физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на гражданите
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР