Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от

...
Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от
Коментари Харесай

Експерт: Реалността е тотално различна, с 1300 лв. един млад учител трудно издържа

Учителските заплати се усилят с 15% със задна дата от 1 януари 2023 година Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лева

" Доволен профсъюз по света доста мъчно ще откриете. Реалността е, че към този момент е реалност това, което доста се говореше от началото на годината. МОН пресметна междинна брутна заплата над 2300 лева Контрапунктът е, че млад преподавател стартира с чисто заплащане 1300 и нещо. Реалността е доста по-различна от това, което се чува в обществото. Това нарастване трябваше да догони инфлацията, мъчно го прави ", коментира Юлиян Петров от Синдикат " Образование ".

Синдикалната организация към този момент работи по предложенията за новия бюджет и ще изиска още едно нарастване на заплатите в областта на образованието.

" Искаме пари от Брутният вътрешен продукт за доста политики, които са почнали или би трябвало да стартират в учебно заведение. В Турция строяха сред 50 и 100 учебни заведения на година, не ми се желае да споделям в България какъв брой учебни заведения има издигнати в последните 10 години. Близо 2000 учебни заведения се закриха в последните 20-ина години ", даде образец Юлиян Петров пред  Bulgaria ON AIR

И добави, че от 10 години напомнят това, което от Европа ни поучават - парите за обучение би трябвало да бъдат най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт. По думите му в България има понижение на средствата за обучение на 4,1%. А парите за приблизително обучение са 3,3%, което е извънредно незадоволително, посочи Петров и разясни, че разчитат на спомагателните финансирания.

" Трябва образованието да не е алегоричен, а същински приоритет, с цел да може да чакаме млади учители. С 1300 лева един млад преподавател мъчно устоя. Все отново имаме навлезли младежи, само че това е нетрайна наклонност. Много от тях не устоят, междинната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лева не е задоволителна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и чувство за родителско доверие. Много от учителите напущат поради офанзиви и тъжби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с най-малко 10 години по-ниска ", съобщи Петров.

Гостът уточни, че не могат да се преборят с експанзията в учебно заведение, тъй като нямат нужните принадлежности. Само с повече психолози, без да променим фокуса на учебния верни, нищо няма да се реализира, убеден е Юлиян Петров.

Той изиска родителите да знаят, че освен имат права да пишат тъжби, а имат и отговорности. 

" Първо може да бъде единствено документално предизвестие за съблюдаване на правилника, по-късно да има санкции. Във Франция ги принуждават да партнират. След като учениците се научат да съблюдават дисциплината в учебно заведение, сигурно ще станат по-толерантни и ще намалее експанзията ", счита Петров.

МОН стартира национална стратегия за прибиране на учениците в учебно заведение. Според представителя на Синдикат " Образование " това е доста значима политика - да ги приберем и задържим в учебно заведение, само че това се случва през родителите и обществените служби. Медиаторите биха могли доста да оказват помощ за прибирането на учениците в учебно заведение, сподели още Петров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР