Учителки обикалят с валериан в чантата из етномахалите по къщите

...
Учителки обикалят с валериан в чантата из етномахалите по къщите
Коментари Харесай

Учителки на валериан дирят ученици, посрещат ги с камъни

Учителки обикалят с валериан в чантата из етномахалите по къщите на необхванати в учебно заведение деца. Пихме успокоителни още първия път, тъй като ни посрещнаха с камъни, описа преподавателка, която със своя колежка е разпределена да дири деца в Аджисан махала.

Обходите стартираха по основания тази година публично механизъм за обсег и задържане в учебно заведение. Той планува екипи с присъединяване на учители, обществени служащи, полиция, община да работят по проблема на всяко дете, което е в учебна възраст, само че не е записано в образователно заведение и не върви на занятия. Данните, които другите институции събират, в това число посещавайки фамилията на адреса, трябваше да се попълнят в електронен профил на детето. Идеята бе по този начин всички институции да имат обща база данни, която да употребяват и допълват, с цел да се работи сложно от другите ведомства по всеки обособен случай.

Учителки от екипите за обходи на терен от регион „ Централен” обаче описват, че в реалност единствено те вървят по къщите. В този регион, където попада Аджисан махала, подадените от системата на ГРАО деца са към 1500. Списъците идват на порции по 100 и учителките имат ангажимент да ги обходят. С нас няма полиция, нито обществени, сами сновем из къщи-катакомби, разказа една от преподавателките. Тя добави още, че установеното по време на визитите не се попълня на място с преносим компютър в електронната система, както беше при визитата в „ Столипиново”, в което персонално през септември се включи и министърът на образованието Красимир Вълчев. Нямаме акаунт за системата, нито таблети, изясняват дамите на терен. Попълвали на ръка хартиени протоколи, данните от които след това ръководителят на екипа вкарвал в електронните профили.

До момента не е открито съвсем нито едно дете на посочените адреси в Аджисан махала. Няма ги и родителите. Най-често хора, които настояват, че са съседи, изясняват, че фамилията е в Германия. Жените намерили единствено няколко баби на търсени деца, които също обяснили, че внуците са в чужбина. Такива проблеми има и измежду българските фамилии. В листата с необхванатите попаднало детето на треньор, който отпътувал на работа във Франкфурт.

От регионалната администрация увериха, че ще се обърне внимание върху стиковането сред службите, тъй като междуинституционалната работа е една от главните цели, заложени в механизма. Ще се направи и инспекция по какъв метод се обработват данните, откакто бъдат събрани. От общината разясниха, че се заобикаля всеобщо вървене по адреси на огромни групи специалисти от разнообразни ведомства, защото това прави хората от малцинствата мнителни и реализира противоположен резултат.
тагове учителка валериан възпитаник етномахала
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР