Учители и директори на селски училища събират по полята седмокласници,

...
Учители и директори на селски училища събират по полята седмокласници,
Коментари Харесай

Учители в селски училища събират по полята седмокласници за малките матури

Учители и шефове на селски учебни заведения събират по полята седмокласници, с цел да се явят на националните външни оценения в понеделник и сряда идната седмица. В момента фамилиите от малцинствата, дружно с децата си, заработват интензивно в селското стопанство. Това се повтаря всяка година, написа районното издание " Марица ".
Всяка заран екип обикаля махалата, с цел да събере децата, споделя директорката на ОУ „ Ген. Карцов ” в Христо Даново, Пловдивско, Красимира Димитрова. В навечерието на изпитите в актуалната акция ситуацията дори не било толкоз неприятно като предходни години. Причината е, че националните външни оценения бяха изтеглени на по-късни дати, с цел да не съответстват с матурите, и по този начин не попаднаха в пика на розобера в края на месец май. В предходни години се налагало учителите в 06:00 ч. сутринта да обиколят масивите край Бегово и Песнопой, с цел да подкарат децата към изпитните зали.
Тази година от образователното заведение подготвили проект за превантивна работа, само че макар него по време на розобера в класните стаи останали едвам 30-40% от учениците. В школото с 240 възпитаници 238 са от малцинствата. „ Проблемът е, че не срещнахме схващане от Инспекцията по труда и Отдела за протекция на детето. Трудовите инспектори започнаха инспекции, чак когато розоберът бе на привършване ”, споделя Красимира Димитрова. Тя пробвала и различен метод - диалози с розопроизводителите. Те обаче нямат интерес да връщат служащи от полето и да ги препращат в класните стаи, тъй като продукцията би трябвало да се прибере. Директорката описа, че част от фамилиите тази година постъпили добросъвестно и от началото на образователната година запазили за този миг опцията да изискат децата им да не посещават учебно заведение по фамилни аргументи. По закон имат право на 3 дни от класния началник и още 7 с позволение на шефа.
„ Разбирам фамилиите, тъй като разчитат на приходите, които ще получат от акцията в селското стопанство. Но отсъствията на децата се натрупат в платформата, до която има достъп и МОН. Така учителите, които поставят най-вече старания да обзет децата и да ги задържат в учебно заведение, излизат отговорни ”, споделя Красимира Димитрова.
В момента в ОУ „ Ген. Карцов ” има една паралелка с 26 седмокласници, за които е доста значимо да се явят на двете национални външни оценения - в понеделник по български език и и литература, а в сряда - по математика. По преценка на екипа единствено 3-4 са застрашени от двойки за годината. Опитът от предходни години демонстрира, че съвсем всички отиват да учат в града, с цел да продължат междинното си обучение, само че част от тях отпадат до 10. клас и едвам 1/3 приключват 12-и. Повечето обаче не взимат тапия, тъй като не се явяват на матурите.

Апробиране на карта за нов тип тематичен надзор - за обсега и задържането на децата в клас, стартира МОН. Преди десетина дни 20 шефове към този момент бяха свикани на среща под тепетата. Подборът на участниците всякога се прави по данните от платформата с отсъствията без уважителна причина, т.е. с управленията на образователни заведения с деца от рисковите групи. Целта е да се търсят решения за обгръщането и задържането на учениците и да се споделят положителни практики, отбелязва още районният вестник.
Добре е МОН да премисли нов формат за контролна активност, стига да не е официална инспекция, която да не дава действителна визия за работата, споделя директорката на школото в Христо Даново Красимира Димитрова. Тя е удовлетворена, че заместник-министър Таня Михайлова персонално посетила ОУ „ Ген. Карцов ” в селото през април в границите на ежеседмичните си обходи на образователни заведения в Пловдивска област. „ Не се багра от такива визити и преброяване на децата в класните стаи, дано да идват, с цел да видят на място проблемите. Добре е пратеници на Министерството да влизат и в махалите, да приказват с родители, да чуят техния метод на мислене и техните претекстове да стопират децата от занятия ”, безапелационна е директорката.
Контролът на земеделските производители в идващите месеци ще бъде един от главните акценти в активността на Инспекция по труда - Пловдив. А до края на образователната година в тези инспекции инспекторите особено наблюдават за малолетни лица на полето, разгласи шефът на ведомството Атанас Чернаев. Когато се завари дете на равнищата, без значение дали работи, или не, ще се осведоми Регионалното ръководство по обучение. Информацията ще се дава според съглашение сред МОН и Инспекцията по труда, с цел да се откри дали малолетните посещават учебно заведение и в случай че не - да се работи за връщането им в клас. Наемането на малолетни без позволение от Инспекцията по труда е закононарушение и предстои на наказателно гонене. Всеки подобен случай се дава и на прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР