Училището отдавна не е това, което беше. Окъсаните учебници в

...
Училището отдавна не е това, което беше. Окъсаните учебници в
Коментари Харесай

А1 награди седем училища, които се движат в крак с времето

Училището от дълго време не е това, което беше. Окъсаните учебници в цветни подвързии, ръчно надписаните с писалка етикети, часовете по информатика на антични компютри с размера на бебе трицератопс… Всичко това е минало (или би трябвало да е минало) за учениците, които живеят в цифровата епоха.

Все повече български учебни заведения се приспособяват към софтуерния напредък и приготвят своите възпитаници за динамичните, цифрови времена. За да подкрепи този развой, една от фирмите - водачи в новаторските технологии, А1, подтиква учебните заведения да се движат в крайник с времето с състезанието „ Дигитално учебно заведение на България “.

В състезанието А1 отличиха седем учебни заведения с наградата „ Дигитално учебно заведение на България “. Това са все образователни заведения, които са показали изобретателни подходи в потреблението на технологиите и сполучливи практики за все по-актуалното отдалечено образование. Седемте спечелили, определени измежду 127 кандидатствали учебни заведения, са от Варна, Дупница, Кърджали, Гоце Делчев, София и Свищов.

Те ще получат от А1 цифрова интерактивна дъска, която ще въвлече учениците в завладяващия развой на цифровизираното образование.



В категорията „ Дигитален план “ премиите взеха от Свищов и от София. Свищовската гимназия показа план " STEMB “, който включва създаване на новаторска класна стая, в която учениците основават и управляват уеб сайтове на бизнес-клиенти. Това дава опция на подрастващите за „ учене посредством работа и прекарване “ и опит с действителния бизнес на IT технологиите. Никога не е прекомерно рано човек да стартира да се ориентира в IT сферата, която продължава да се разраства и да чака своите бъдещи новатори.

Проектът на столичното учебно заведение " Дигитална промяна в образованието - цифрова подготвеност и учене “ съставлява тактика за цялостна цифровизация на образователния развой. Те са интегрирали онлайн платформи, както и цифрови принадлежности като Гугъл Classroom, Гугъл Jamboard, Гугъл Групи, електронните разновидности на учебниците, които издателствата оферират, ресурсите на " Уча.се ", " Кан академия ", видеоклиповете в Academico и други

В категория „ Дигитална организация на преподаването “ спечелилите са от град Дупница и. Учителите сполучливо са реорганизирали работата си, тъй че да се възползват от преимуществата на дигитализацията. Прилагането на „ Метода на обърната класна стая “ и „ Модел 1:1 “ са разнообразни тактики и различни способи на образование в класната стая, които са от решаващо значение, с цел да се стимулират учениците към интензивност в образователния развой.

А първото място в категория „ Дигитален урок “ беше отредено на две учебни заведения – от Гоце Делчев и от Кърджали. Гимназията е показала план, който демонстрира по какъв начин преподавателите интегрират технологиите в образователния развой и развиват цифровите умения на учениците посредством потреблението на онлайн просветителни платформи като Geobra, Padlet, Bookcreator, Worldwall и други.

От своя страна учебното заведение от Кърджали се е отличило с практиката „ Връстници образоват връстници “, която цели да увеличи мотивацията на учениците в часовете по клетъчна биология, като заемат ролята на учители и одобряват предизвикването да предадат уроците по занимателен и понятен метод. Всички възпитаници в даден миг желаят да видят какво е „ от другата страна “ и да бъдат учители и тези в кърджалийското учебно заведение към този момент са научили това от първа ръка.

Впечатляващ план е показала и софийската частна професионална гимназия по цифрови науки в категория „ Иновативна концепция “. Те възнамеряват да изградят класна стая за преподаване и образование на възпитаници във виртуална среда, където учителят и учениците да носят очила за виртуална действителност, които да пресъздават проучвания материал.

Така, благодарение на софтуерни колоси като А1 и насочени към бъдещето учители, които не се тормозят да излязат отвън балона на остарелите просветителни практики, учениците ни с уверени крачки вървят към едно живо и гъвкаво обучение, което се въодушевява от актуалния метод на живот.

А който желае да чете „ Маминото детенце “ в кварталната библиотека и да взема решение задания от алманах, постоянно може да го направи. Защото дигитализацията не унищожава предишното, а дава опцията за избор и придвижване напред.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР