Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище

...
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище
Коментари Харесай

МОН: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни по семейни причини

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред Българска национална телевизия, представен от МОН.

В момента тези дни са до 3 с молба към класния началник и още 7, само че единствено със глоба на шефа на съответното учебно заведение.

Скок в учителските заплати, стартовото минимално възнаграждение на педагозите става 1853 лева

„ Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение – усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година “, изясни министър Цоков.

По думите му ще се облекчи и редът за тяхното потребление като молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

Днес започват 276 състезанието за учебни шефове в цяла България, заяви още министър Цоков. „ Ще се търсят шефове визионери и водачи, а освен админи “, акцентира той. По думите му писменият тест за претендентите за шефове е изменен тъй че да мери на единствено знанията им за нормативните документи, само че и техните компетентности –възможностите за развиване на екипи и справяне с спешни обстановки. В устния изпит са включени проблеми, които са свързани с характерност на съответното учебно заведение. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР