Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище

...
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище
Коментари Харесай

До 15 дни ще могат да отсъстват учениците с бележка от родителя

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в изявление. В момента тези дни са до 3 с молба към класния началник и още 7, само че единствено със глоба на шефа на съответното учебно заведение.

„ Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение – усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година ", изясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното потребление като молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

 
Днес започват 276 състезанието за учебни шефове в цяла България, заяви още министър Цоков. „ Ще се търсят шефове визионери и водачи, а освен админи ", акцентира той. По думите му писменият тест за претендентите за шефове е изменен тъй че да мери на единствено знанията им за нормативните документи, само че и техните компетентности –възможностите за развиване на екипи и справяне с спешни обстановки. В устния изпит са включени проблеми, които са свързани с характерност на съответното учебно заведение. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани, заяви пресцентърът на министерството.

Министър Цоков заяви още, че през идващите седмици и месеци ще се създаде стандарт за качество на образованието, написа Българска национална телевизия. Той ще даде опция за самокритика на обособените просветителни институции, както и външен взор по какъв начин те се оправят с съответните знаци за качество. „ Ще имаме взор върху това кои учебни заведения се оправят добре, кои - по-лошо и кои не се оправят с поставените задания. "

„ През последните дни на 2023 година подписахме нов групов контракт, с който заплатите на учителите и другите педагогичен експерти се усилиха с 8.4% и началната заплата на преподавател е в порядъка на 1853 лева, на старши преподавател е 1911 лева, а шеф - 2250 лева ", напомни още министър Цоков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР