Ученици правят благотворително перуки за онкоболни жени, загубили косата си

...
Ученици правят благотворително перуки за онкоболни жени, загубили косата си
Коментари Харесай

Вярваме в доброто: Ученици правят благотворително перуки за онкоболни жени

Ученици вършат благотворително перуки за онкоболни дами, изгубили косата си след химиотерапия. В ателието по грим и перуки на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив кипи напрегнат труд.

Под сръчните пръсти на 8 дванайсетокласнички се раждат редчета коса, от които до края на юни ще бъде направена нова перука. Тези редчета се назовават треси.

„ Взимам тънки кичурчета от косата и я оплитам, в тази ситуация на три оборота, на трите конеца на станчето. При което се получава трес”, изясни Александрина Николова.

За една перука са нужни сред 6 и 9 метра треси и коса, дарена от повече от един човек.

Денка Иванова е отпред на дребната манифактура със сърце. Под нейно управление през първия образователен период учениците от 9 клас към този момент са изработили една перука.

„ Аз считам, че на някои от болните дами може да не им е първата грижа перуката, допускам, че имат по-големи грижи, само че един жест разсънва вярата, разсънва желанието да се бориш”, сподели Денка.

Елена и Ивет съчувстват на дамите, които ще носят перуките и по тази причина ги вършат безплатно.

„ Защото ми харесва да оказа помощ на някой човек с това, което мога да върша. Какво по-хубаво от това да окажеш помощ на човек, да го благословиш с нещо”, съобщи Елена Любенова.

„ Важно е да се оказва помощ, тъй като не се знае един ден в каква обстановка можем да изпаднем ние”, добави Ивет Личева.

Идеята е на център " Дара хелп ". Специалистите в него поддържат хора, които се борят с рака. Организирали акция за подаяние на коса и събрали десетки килограми. Помолили учениците за помощ да трансфорат част от нея в перуки.

Прекрасен беше този миг, тъй като се разбрахме с очи, с две думи. А тези девойки, тези прелестни девойки, на които мога да кажа единствено едно: “Поклон момичета”, дадоха подобен урок на всички свои връстници, урок за човещина, урок за доброта”, сподели Станка Петрова, съветник в център " Дара хелп ".

Готовата перука, направена от учениците, към този момент е в София и чака своята притежателка, с цел да я усмихне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР