Ученици от столични гимназии ще представят България на олимпийските игри

...
Ученици от столични гимназии ще представят България на олимпийските игри
Коментари Харесай

На олимпиада с роботи: Пет български деца ще се състезават с отбори от 175 нации

Ученици от столични гимназии ще показват България на олимпийските игри по роботика. През 2017 година във Вашингтон българският тим се показа сполучливо на първите олимпийски игри по роботика в конкуренция със 175 народи.

Сега петимата ни олимпийци доусъвършенстват своя робот, който ще би трябвало да извършва комплицирани задания.

Рада Джонева работи по програмирането на 15-килограмовата машина. „ За да се конструира един робот и да се програмира, се изисква много креативност, сериозно мислене, и, несъмнено, работа в екип”, изясни тя.

Темата на тазгодишната олимпиада е силата. Роботите ще я събират под формата на специфични кубчета, а учениците ще направляват техните дейности.

„ И тези кубчета са като гориво, като горивни кафези, и би трябвало да се поставят на разнообразни места. Например, в топлоелектрическа централа, в язовир или нещо такова”, сподели Пепи Генов.

Роботът, който събере най-вече сила посредством кубчетата – горивни кафези, ще донесе и успеха на своите конструктори.

„ Важно е да имаме подобен тим по роботика, тъй като учениците съумяват сами да намерят решение на проблем, който е заложен. Тези проблеми са доста близки до проблемите, които има в действителния свят, в индустрииите, в програмирането”, уточни Михаил Кирилов, наставник на тима по роботика.

Учениците отпътуват за Мексико в неделя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР