Ученици от Русе посетиха сградата на общината на пл. „Свобода“

...
Ученици от Русе посетиха сградата на общината на пл. „Свобода“
Коментари Харесай

В деня на българската община местната администрация отвори вратите си за русенските ученици


Ученици от Русе посетиха постройката на общината на пл. „ Свобода “ исе срещнаха от близко с отговорностите на другите отдели, дирекции, звена и общински предприятия по случай Деня на българската община и локалното самоуправление.

„ Община Русе е толкоз мощна, колкото сме мощни всички ние “, обърна се към учениците кметът. Той им пожела да не не помнят какъв брой популярен е родният им град, възраждал се с общи старания на предците им откакто неведнъж бива унищожаван във влашко-турските и руско-турските войни.

В края на срещата си възпитаниците на междинните учебни заведения оставиха своята диря, като дружно посадиха алегорично дръвче в Централната градина. По-малките гости от ОУ „ Олимпи Панов “ пък бяха подготвили специфична презентация, проследяваща историята на русенското локално самоуправление, и подариха на кмета Пенчо Милков албум с рисунки, изобразяващи техните фантазии за развиване на Русе.

По случай празника бе открита и галерия в Доходното здание с картини на емблематични русенски здания, дело на едни от най-хубавите русенски художници. Зам.-кметовете Енчо Енчев и Златомира Стефанова приканиха русенци да я посетят и да се допрян до духа на родния ни град, запечатан в творбите. Атмосферата на събитието бе допълнена и от концерт на Биг бенд Русе.

От 14 ч. в актуализирания Пантеон на възрожденците учениците от СУ „ Възраждане “ и ОУ „ Отец Паисий “ се срещнаха с паметни моменти от българската и в частност от русенската история посредством 360-градусовия мултимедиен филм „ Модерност, Възраждане, Революция – персони и събития “.

В Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ бе показана галерия, отдадена на празничния ден, включваща книги, периодически издания и фотоси от фонда на библиотеката. Историческото развиване на русенската община е проследено от далечната 1865 година до днешно време. На 6 февруари 1865 година българската общественост в града приема своя „ Устав на Русенската българска църковна община “, подписан от 70 представители на обособените махали и филистерски организации, с което се поставя началото на Община Русе.

В края на деня в Доходното здание се организира и концерт на Общински детски център за просвета и изкуство, Общински юношески дом и ФТТ „ Найден Киров “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР