Ученици от Математическата гимназия завоюваха вицешампионска титла при девойките и

...
Ученици от Математическата гимназия завоюваха вицешампионска титла при девойките и
Коментари Харесай

Наши ученици със сребро и бронз на световното по шахмат

Ученици от Математическата гимназия завоюваха вицешампионска купа при девойките и се подредиха на трето място измежду юношите на международното учебно състезание по шахмат в Армения.

След 6 кръга Галя Читакова (10. клас) и Пея Карова (9. клас) бяха на косъм от успеха, само че отстъпиха на съперничките си от съветската Гимназия N5.

В борбата при момчетата Иван Караджов (9 клас) и Ярослав Докузов (10 клас) завоюваха бронзовите медали, там водачи са младежите от Армения - от Гимназия N26. В тази страна обаче шахматът е народен спорт и наложително се учи във всички учебни заведения.

Макар че в първия международен училищен шампионат участваха единствено 7 страни, конкуренцията беше доста огромна, защото това са мощните школи на някогашните руски републики, изясни треньорката на тима Илияна Полендакова.

За да стигнат до това равнище, нейните ученици сграбчили шампионската купа на България на ученическите игри в Бургас. Българската асоциация за училищен спорт и Министерството на младежта и спорта дали рамо, с цел да може нашата четворка да замине за Армения.

Всички състезатели в нея се занимават с шахмат от първолачета, а играта учи на доста неща - тренира паметта и логическото мислене, описа Полендакова. Тя води групите по шахмат в Центъра за поддръжка на личностното развиване - Пловдив (бившия Общински детски комплекс). Нейните играчи от дребни са по надпревари, което основава и обществени умения и натрупа житейски опит – влизат в борби, губят по някой офицер, само че след това се научават по какъв начин да го бранят, а и по какъв начин да понасят проваляне.

Всичките четирима призьори от международните училищен игри са медалисти от разнообразни държавни шампионати през годините на своето израстване. В момента обаче наподобява, че шахматът губи позиции по отношение на упоритостите им да се развиват като програмисти и математици, споделя треньорката им. Тя си спомни, че като момиче почнала заниманията си на 12 година, а в този момент на тази възраст децата към този момент напущат шахмата, с цел да остане той единствено занимание.

Миналата година към 75 деца на друга възраст са посещавали школата по шахмат в ЦПЛР. Най-малкият състезател пристигнал едвам на 4 година и 3 месеца. В момента се набират претенденти за идната образователна година, която започва през октомври.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР